Geocachers on Tour

Spanje - 2022

Januari en Februari 2022
Blanes, Benicasim, Villajoyosa, Finestrat,
Guadalest, Benidorm en Alicante

Op 10 januari 2022 vertrekken we terug naar Spanje en we gaan enerzijds voor de winterzon die we in Bollendorf moeten missen maar anderzijds gaan we ook geocachen. Het is onze eerste winter-spanje-vakantie maar we vermoeden dat fietsen en geocachen best moet kunnen in deze toch hopelijk mildere temperaturen dan in het thuisland.

Blanes

Onze eerste stop in Spanje is Blanes en hier blijven we maar 2 nachtjes. Vooral even uitrusten van de lange rit om dan verder te gaan naar Benicasim waar we een weekje zullen blijven. In Blanes gaan we dus niet zoveel op stap kunnen gaan om te geocachen, maar er staan er toch een paar op het programma. In 2019 waren we hier ook al, maar we vinden toch nog een aantal groene blokjes die we kunnen omzetten in smileys. 
Eentje met een mooi uitzicht is de Sa.Palomera. Makkelijk te vinden maar wel bijna altijd de nodige muggles in de buurt 🙂
Nog eentje met veel muggles is Parada bus Blanes, zoals de naam het al zegt, aan een bushalte en op bepaalde uren dus redelijk bevolkt.
Op onze weg lag ook nog Els Pins, snelle meepikker maar verder niets speciaals en Plaça de la Solidaritat op een pleintje waar ook veel volk vertoeft. Onze volgende bestemming Benicasim heeft meer geocaches voor ons in petto en we kijken ernaar uit.

Benicasim

Op 13 januari komen we aan in Benicasim en we blijven hier een week. Thuis hebben we op de computer al 91 caches geselecteerd en doorgestuurd naar onze Garmin Oregon en we hebben er zin in. Ons eerste fietstripje is vanuit Benicasim richting Orpesa langs het wonderschone fietspad en we kunnen de caches redelijk gemakkelijk vinden.
Maar dan begint het . . . zowat overal in Benicasim liggen caches van owner Guiestcas . . . en dat blijken niet de gemakkelijkste te zijn. We hebben de ene DNF na de andere en we raken een beetje ontmoedigd door deze moeilijkheidsgraden 4.  We hebben in het verleden nochtans al dikwijls moeilijkere gevonden maar hier wil het maar niet lukken. Na enkele dagen komen we een Brits al wat ouder koppel tegen die ook zeer fanatiek met geocaching bezig zijn. Ook zij worden niet gelukkig van de geocaches in Benicasim. We geven elkaar wat tips en op die manier kunnen we er elk toch nog een paar vinden. We sluiten onze week af met minder dan 50 caches maar we liggen er niet wakker van. Soms heb je goede dagen, soms heb je er minder goede en al bij al hebben we toch genoten van onze zoektocht doorheen de streek.

Villajoyosa en Finestrat

In Villajoyosa blijven we met onze camper twee weken op de camping.  De bedoeling is dan dat we van hieruit andere dorpen en steden met de fiets gaan bezoeken om te geocachen. Er liggen geen grote trails maar we kunnen ons waarschijnlijk  wel twee weken bezighouden met onze hobby 🙂
We beginnen met een aantal caches in de buurt en de zee is altijd een leuke plaats om te starten. Hier zijn we snel rond. Er liggen er een aantal op de esplanade en aan de haven maar voor de meesten zullen we landinwaarts moeten trekken.
Een aantal meepikkers met zicht op de Middellandse Zee :
La Lonja de la Villa
Paseo Almadrava, playa del Varadero (reeks van 3 caches)
La Malladeta met zicht op de Torre La Malladeta is de mooiste van deze korte reeks met zicht op de kust. Je moet er iets meer voor klimmen maar je krijgt er ook wat voor terug 🙂
Iets meer in het binnenland maken we een mooie fietsroute waar we La Roca encantada vinden en La Olivera grossa, die beiden ooit deel hebben uitgemaakt van een grotere serie Mar y Montana en vandaag herleid tot deze twee.
Als we iets verder fietsen komen we bij het stuwmeer Embalse de Amadorio. Prachtig om rond te fietsen maar de caches lijken hier niet zo goed onderhouden en blijven meestal onvindbaar. Toch was het de moeite om hier te komen, al is het maar om te genieten van de mooie omgeving.

In Finestrat en omgeving kunnen we een aantal mini trails doen maar ze zijn niet altijd eenvoudig. Eerst op de camping de moeilijke puzzels oplossen en dan nog klimmen en dalen om ze te vinden. Een leuke maar tijdrovende puzzel is Streetview met 11 caches. Hier zijn we een aantal avonden zoet mee maar erg is dat niet. ‘s avonds is het nog heel fris dus zitten we gezellig binnen in onze camper met de chauffage, een glaasje wijn en de nodige op te lossen geocache vraagstukken 🙂
Vervolgens vinden we nog een reeks traditionals bestaande uit 8 stuks en 3 bonussen, de UPDT serie.  En als laatste wagen we ons aan een reeks mysteries waar we echt niets van snappen, Puzzle Finestrat Multi. We roepen de hulp in van het thuisfront om ze uiteindelijk te kunnen loggen. 
We hebben de caches in Finestrat allemaal met de fiets gedaan al was het hier en daar wel niet zo evident. Af en toe moesten we afstappen en met de fiets aan de hand proberen om het steile en woeste landschap te trotseren. We hebben wel enorm genoten hier van de natuur en de rust en stilte ver boven de toeristische gebieden.

Guadalest

Vanuit Villajoyosa hebben we een daguitstap gemaakt naar Guadalest. In de zomer is dit prachtige dorp overwoekerd door toeristen maar in januari is het er zalig aangenaam. Je wordt er getrakteerd op adembenemende panorama’s met het Embalse de Guadalest als éen van de hoogtepunten. Als we de geocaches in de hoogte hadden gevonden hebben we beslist om helemaal af te dalen naar het stuwmeer om daar nog 2 stuks op te halen. Een uitdaging, want van beneden helemaal terug naar boven was geen lachertje . . .  Maar voor een aantal smileys op de kaart moet een mens iets over hebben 🙂
De eerste drie caches hieronder liggen in en rond het dorp en de twee laatste liggen beneden aan het meer. De cache Guadalest is moeilijk te bereiken. Je moet een heel stuk van het pad af en het geeft geen meerwaarde.
El Castell de Guadalest
Guerra FTF 2017
Cache & Play
Embalse de Guadalest
Guadalest

Voor meer foto’s van het mooie Guadalest stuur ik u graag door naar de sectie camperreizen/Spanje 2022, waar u uiteraard ook onze andere Spanje foto’s kan kijken.

Benidorm

Benidorm is niet echt ons ding.  Maar het ligt in de buurt en we willen er gaan geocachen . . . What else 🙂
We hebben eigenlijk net iets nieuws ontdekt, namelijk lab caches. We wisten al van het bestaan af, maar tot nu toe hebben we er ons nog nooit in verdiept. In Benicasim hebben we gepraat met een Brits koppel die ook fanatiek met geocaching bezig zijn en zij waren verknocht aan lab caches. We zijn er dan wat meer over gaan lezen en het leek ons een heel leuke toevoeging aan de traditionele caches.  Vooral in steden is deze manier van cachen uiterst ideaal want je moet niet zoeken naar een doosje. Muggles kunnen dus niet meer argwanend staan kijken waarom je zo ‘raar’ staat te voelen aan een informatiebord 😀
In Benidorm gaan we onze eerste labcache doen, nl. Playas de Benidorm,  en het valt reuze mee. De waypoints zijn gemakkelijk te vinden en ook de antwoorden bij elke vraag geven niet te veel problemen. Gelukkig is er Google Translate. Wat zouden we vandaag nog zonder zijn 🙂
Ook meegepakt is dat je voor elke labcache 5 punten krijgt. Bij een multi vinden we dat altijd een beetje spijtig. Je bent soms een hele dag onderweg voor 15 of meer waypoints te zoeken maar aan het einde van de rit krijg je maar éen smiley. Dat is dus met de labcaches anders.
Het kan helaas niet op de standaard app van geocaching en we moeten dus de Adventure Lab app downloaden die enkel de labcaches aanduidt. Heel makkelijk en gebruiksvriendelijk en we zijn er snel mee weg. Vanaf nu zullen we dus op stap zijn met de Garmin GPS voor de traditionele caches en de smartphone voor de labcaches. We hebben al gelezen dat je de labcaches via een paar omwegen ook in de GPS kan krijgen, maar voorlopig doen we het zo.
Hier nog een aantal gewone caches in en rond Benidorm :
Oculte en Benidorm
Mirador de las Calas
Cuento de Halloween
La Palmera Vilera

Alicante

Alicante is een grote stad en aangezien ze in de combinatie fiets/tram goed te bereiken is vanuit Villajoyosa hebben we daar ook van geprofiteerd. Hier zijn we uiteraard weer op zoek gegaan naar labcaches (we hebben de smaak te pakken) en natuurlijk mogen ook een aantal traditionele caches niet ontbreken. 
Een eerste labcache bracht ons naar Castillo de Santa Barbara, een 9de eeuws kasteel dat zich bevindt op de 166 meter hoge berg Benacantil. Prachtig onderhouden en mooie panorama’s. Een aanrader ! 
Een weetje : Onze GPS stuurde ons met de fietsen langs een serieuze helling . . . goed voor de calorieën weeral, maar het had makkelijker gekund :  toen we op het einde van onze rondgang terug wilde vertrekken ontdekten we een lift. Vanuit het middeleeuws kasteel ben je op minder dan 30 seconden helemaal beneden en kom je uit op enkele meters van het strand.
Naast de labcache nog enkele traditionals in deze Castillo :
Castillo de Santa Barbara
Los canones de Santa Barbara (virtuele cache)
Castillo de Santa Barbara, Lo mas Alto

Na de pracht van het kasteel en een korte lunchbreak zijn we heel even de binnenstad ingedoken om nog een aantal labcaches te zoeken. Ze geven je een andere (lees minder toeristische) kijk op de stad. Leuk om te doen.

Als afsluiter in Alicante hebben we een mini trail gefietst, de Ruta de Las Torres de la Huerta. Deze toer brengt je in een
wijk van Alicante  met 20 oude torens uit de 16de en 17de eeuw,  destijds gebouwd in boomgaarden ten noordoosten van de stad Alicante.  Het zijn 20 traditionals maar ze zijn niet allemaal makkelijk te vinden. Er zijn er een aantal die zeer vernuftig verstopt zitten. De laatsten zijn een beetje een race tegen de tijd want we willen nog terug voor het donker op een tram richting Villajoyosa zitten. Het lukt, al moeten we hier ook een aantal DNF’s noteren.
Torres de la Huerta

Castellón de la Plana

Als we stilaan terug richting noorden rijden stoppen we nog éen keer in Benicasim. Van daaruit fietsen we twee dagen na elkaar naar het mooie Castellon voor labcaches en geocaches. We zijn maar wat blij met de nieuwe ontdekte labcaches want ze brengen ons in de steden op plaatsen waar je anders niet komt omdat gewone doosjes daar niet zo makkelijk kunnen verstopt worden. Wegens tijdgebrek (het thuisfront roept stilaan) concentreren we ons op de labs en iets minder op de traditionals.

Estartit

Onze laatste stop in Spanje voor deze vakantie is Estartit. We arriveren hier ‘s avonds en willen ‘s morgens vroeg direct doorrijden naar Lyon. Maar we kunnen het niet laten. We maken vanaf de camperplaats een korte wandeling en nemen nog een aantal caches mee en een prachtige zonsondergang.
30 aniversari Gloria
Pont del Ter Vell
Estartit is goed voor een tussenstop maar het zal waarschijnlijk bij deze ene stop blijven.
We plannen een nieuwe reis naar Spanje en Portugal midden maart ! 🙂

Maart - April 2022
Tweede reis naar Spanje

Op 15 maart 2022 vertrekken we terug richting Spanje en we willen dit keer ook doorreizen naar Portugal. We hebben geen exacte planning maar het gaat ongeveer van Noord naar Zuid Spanje om daar dan de grens over te steken naar Portugal.
Als alles goed is zullen we ongeveer 3 maanden ‘on the road’ zijn.
We beginnen in Noord Spanje en we kijken uit naar vele nieuwe geocache-avonturen.

Besalú

Als we vanuit Zuid Frankrijk de grens met Spanje oversteken gaan we eerst een namiddag wandelen in Besalú, éen van de mooiste dorpen in Catalonie. Er ligt een traditional en een multi maar we doen enkel de traditional omdat we niet zo lang ter plekke blijven en dezelfde dag nog doorrijden naar Calonge aan de kust.
Het middeleeuws dorp is echt een bezoek waard. Hieronder een kleine greep uit de foto’s maar je kan er meerdere bekijken op onze camper-pagina bij Spanje 2022.
Om de traditional te doen hoef je niet in het dorp te zijn, maar als je daar toch bent zou het zonde zijn om dat mooie plekje over te slagen. 
Pont de Besalú

Calonge en omgeving

Op 16 maart 2022 arriveren we in Calonge en we hebben daar een aantal adventure labs op het programma staan. Maar de weergoden zijn ons niet echt goed gezind.
Op dag 1 doen we de labcache ‘Un tomb per Platja d’Aro’ in Platja d’Aro. Niet echt een speciale adventure lab maar we laten hem uiteraard niet liggen.  Van daaruit rijden we naar Sant Feliu de Guixols waar we de labcache ‘Miradors de Sant Feliu de Guixols’ doen. Deze is een hele leuke en brengt je bij impressionante vergezichten over de Middellandse Zee.
Omdat er regen boven ons hoofd hangt houden we het die dag voor bekeken en  wachten we af tot de volgende ochtend om verder te fietsen.
Op dag 2 beginnen we vol goede moed aan een ritje naar Palamos. Het regent heel fijntjes maar het blijft binnen de perken. De eerste labcache die we doen ligt in Palamos zelf en begint aan de haven. Het gaat om ‘The Pirate’s Treasure Adventure Lab’
Dit vinden we een hele leuke en hij brengt ons op plaatsen in Palamos waar we nog niet waren. Dat zijn de caches waar we echt van houden. Je denkt een dorp te kennen maar dan blijken er toch nog verborgen hoekjes te zijn. Top !
De volgende lab ligt iets verder naar boven in La Fosca en heet ‘Palamos – Cami de ronda Adventure Lab’. Hier moeten we een paar keer van onze fiets omdat de cami met zijn vele trappen niet echt berijdbaar is. Geen nood, we waren hier al eerder en we vinden altijd wel een punt met de fiets vanwaar we zo dicht mogelijk tegen het te vinden waypoint kunnen komen. Een heel mooie toer die ons met de laatste twee stops toch weer kon verrassen met nieuwe plekjes.
En dan moeten we beslissen of we nog verder rijden naar La Bisbal d’Emporda. We hebben nog tijd maar het is wel een eindje en eigenlijk misrekenen we ons een beetje. De app geeft 14 km aan maar we zitten uiteindelijk 20 km op de fiets alvorens we in het dorp aankomen. We beginnen aan de adventure cache ‘Fem una volta per la Bisbal d’Empordà’ en die is niet zonder hindernissen. Bij een kasteel midden op het dorpsplein moeten we aan de gevel een bord vinden.  En laat nu net heel die gevel bedekt zijn met een stelling en niet doorschijnende doeken. Onmogelijk dus om te zien of daar een infobord tegen de muur hangt. In ons beste Spaans spreken we éen van de arbeiders aan om te vragen of ze iets zien dat op een bord lijkt . . . en ja hoor . . . er is er eentje . . . dus we vragen of ze even een foto willen nemen met onze telefoon. Dat doen ze en we denken dat op die foto het antwoord te vinden zal zijn . . . maar neen . . . het had te gemakkelijk geweest . . . we staan nog wat rondjes te draaien tot er een andere werkman aan de andere zijde ons vraagt of we de oplossing gevonden hebben . . . want hij heeft hier ook nog een bord ontdekt . . . we springen bijna in de lucht van geluk en de man is zo lief om het hek even te openen zodat we zelf het bord kunnen bekijken. Het antwoord even checken in de app en hoera hoera . . . de werknemers moeten lachen om ons geluk voor een gewoon info bord, maar voor ons betekent het wel dat we de adventure cache kunnen verderzetten.
En dan moeten we nog meer dan 20 km terug naar de camping maar we hebben een leuke route gevonden. De ‘GI-660’ gaat van Bisbal rechtstreeks naar Sant Antoni de Calonge en dat is een rustige baan en het gaat vooruit . . . zalig fietsen . . . tot we aan een bocht komen waar een politieauto staat en twee mannen van de Policia Local ons doen stoppen. We moeten terugdraaien want er is een rally aan de gang en we mogen niet door. Helemaal terug naar Bisbal en dan via de drukke route naar Palamos en zo naar Calonge. Bah…dat is even pech maar er is geen alternatief. We komen aan in Calonge met 76 km op de teller. Moe maar tevreden en klaar voor een dubbele martini 🙂

Het blijft slecht weer maar in midden en zuid Spanje is het nog veel erger met wind, storm en saharazand…Daarom beslissen we om toch maar wat langer in Calonge en omgeving te blijven. We maken nog een aantal leuke fiets- en geocache trips (tussen de regenbuien door) naar onder andere  Llagostera waar de labcache ‘Llagostera, Un buen lugar para visitar’ ons opwacht.  Tussen Calonge en Llagostera, goed voor meer dan 20 km , proberen we ook nog een aantal caches mee te pikken die we de voorbije jaren niet gevonden hebben.
In Calonge dorp (dat iets van de kust verwijderd is maar veel authentieker dan het aan de kust gelegen Calonge St Antoni) maken we nog een heel mooie toer  tussen de wijnvelden (Tinar toer) die we iedereen kunnen aanbevelen. En als afsluiter ontdekken we de mooie dorpskern met een zeer pittoresk pleintje en het prachtige Castell de Calonge.
Ons verblijf in de streek was langer dan gepland maar we hebben daardoor toch weer mooie plaatsen ontdekt. Onze hobby blijft ons boeien en verrassen en we kijken al uit naar de volgende avonturen.

Bolnuevo, Mazarron en omgeving

In Bolnuevo, Puerto Mazarron en Mazarron staan ook dit jaar weer een aantal geocaches op het programma. Geen massa’s, want de voorbije jaren hebben we hier ook al serieus gezocht en gevonden maar er blijven nog genoeg uitdagingen over.
We beginnen aan de rit tussen Bolnuevo en Punta de Calnegre waar 30 geocaches liggen van owner Yavoy (die trouwens verantwoordelijk is voor de meesten hier in de regio).
De fietsroute is niet echt fietsvriendelijk en dit jaar is het nog erger. Het eerste stuk is wegens zware regenval afgesloten dus moeten we via een nog moeilijker pad een aantal km’s omrijden om later aan te sluiten met de originele ‘ruta’.
Ons doel is vandaag tot in Punta de Calnegre te geraken want dat hebben we de voorbije jaren nog niet gedaan. Na een zwaar parcours komen we aan in het op het eerste zicht dode dorp.  Gelukkig zijn er een drietal restaurantjes waar we onze dorst kunnen lessen en de honger kunnen stillen. De caches onderweg hebben we weer niet allemaal kunnen vinden.  Het landschap is op al die jaren veranderd en sommige caches hebben dringend onderhoud nodig, nieuwe spoilerfoto’s en op sommige plaatsen zelfs een nieuwe verstopplaats omdat er net op die plek een verloren local zijn caravan heeft gezet en daar permanent blijkt te wonen. De nodige blaffende honden nodigen je niet echt uit om toch te gaan zoeken naar die ene cache…als die er nog zou liggen…

SCM tour van 1 tot 30 begint met deze nummer 1 :

Tarifa

Op 11 april 2022 komen we aan in ons geliefdkoosd Tarifa. Dat we hier ons hart verloren hebben moeten we niet meer vertellen. Dat heb je al uitvoerig kunnen lezen in onze geocache- en camperverslagen van de vorige jaren.
We gaan ook dit jaar weer geocachen (er zijn er een paar nieuwe op de kaart) en we hebben ook een uitdaging. We gaan hier een adventure cache leggen.  Geen gemakkelijke opgave want een labcache vraagt heel veel voorbereiding maar we zijn minstens 10 dagen hier dus dat zou moeten lukken.
Voor de labcache hebben we eerst een aantal waypoints uitgekozen die je op die manier een beetje de belangrijkste punten van Tarifa moeten laten zien. Maar al gauw merken we dat je met 5 stops (het maximum van een labcache) niet kan laten zien wat Tarifa te bieden heeft. Daar zou je dan minstens 3 of 4 van die adventure caches moeten creëren maar helaas kan dat niet. Het is niet zoals bij geocachen dat je onbeperkt doosjes kan verstoppen. We hebben toelating gekregen van Geocaching HQ om 1 adventure cache te maken.
We zijn dus al redelijk snel afgestapt van ons eerste idee en overgestapt op een thema. In Tarifa is heel veel keramiek te vinden en dat heeft ons geïnspireerd om 5 leuke punten te vinden waar Tarifa bezoekers mooie plaatsen en keramiek kunnen ontdekken. We hebben onze adventure “Tarifa and ceramic wall art” genoemd.
Uiteraard hebben we ook de nieuwe en vorige jaren niet gevonden geocaches terug een kans gegeven.
Murallas de Tarifa (in de stad zelf)
Buda : Deze ligt op de Budda route tussen Tarifa en Punta Paloma. Een heuse wandeling die je best niet in de hitte doet want het is een serieuze klim. De Budda rots zelf stelt echt niets voor…vonden wij eerder een rommelige bedoening waar verschillende budda beeldjes staan naast fruit en papiertjes en allerlei zaken die de schoonheid van de natuur alleen maar wegnemen. Maar de zichten die je onderweg tegenkomt van de Atlantische Ocean, Tarifa en Marokko zijn adembenemend mooi en dat is onbetaalbaar.
Betis Thumbs : stijle klim met de fiets net voorbij Punta Paloma richting Betis. Vorig jaar hier lang gezocht maar niets gevonden. Dit jaar, werden we omringd door heel veel koeien die ons gelukkig ons ding lieten doen. We hebben het wel even gevraagd aan een ‘local’ of de koeien mochten gestoord worden maar dat was geen probleem. Ze zijn het blijkbaar gewend en als je zelf rustig stapt en geen plotse bewegingen maakt blijven ze lui liggen 🙂
La pequena cascada : Met de fiets een mooie rondrit gemaakt op de Camino de la pista die begint op de N340, net buiten Tarifa richting Punta Paloma. Hier waren we een tweetal jaren geleden ook al geweest voor de African View maar de cache aan de cascade was toen onvindbaar. Vandaag dus meer geluk.
We hopen eigenlijk dat er nog veel nieuwe caches bijkomen want het gebied is onuitputtelijk en diegenen die er nu liggen hebben we bijna allemaal gedaan (behalve de zeer moeilijk bereikbare waar we noch te voet, noch met de fiets kunnen geraken vanop de camping waar we staan).

En dan is het onze laatste dag Tarifa en we willen graag nog eens terug naar Torre Guadelmesi. De cache die daar ligt hebben we al gevonden maar het is zo’n mooie omgeving dat het sowieso de moeite is om de trip te maken. Bovendien ligt 2 km voorbij de Torre  nog een cache…waar we van denken dat hij moeilijk te bereiken zal zijn, maar wie weet…zeg nooit nooit tegen een geocacher 🙂
We vertrekken dus met de fiets (neen, het is niet aangenaam fietsen op die rotsachtige paden, maar je kan op die manier wel 40 km per dag halen, wat te voet wat veel is) richting Torre Guadelmesi en beslissen daar ter plekke dat we het erop willen wagen om cache Cerro del Tambor te gaan zoeken. Op deze nieuwe route waren we nog nooit en we weten dus niet op voorhand wat we gaan tegenkomen. Maar het valt mee en al kunnen we niet overal vlot fietsen, we bereiken uiteindelijk de Cerro del Tambor die op een plek ligt waar het adembenemend mooi is. Niettegenstaande het panoramisch zicht niet zoveel verschilt dan dat aan de Torre Guadelmesi, krijg je Afrika toch te zien vanuit een iets andere hoek en het blijft frustrerend om die prachtige momenten niet te kunnen vastleggen op foto. Want een foto is mooi, maar wat je daar ter plekke kan zien met je eigen ogen is werkelijk onbetaalbaar. Oh ja, we kwamen hier ook een cache zoeken en die hebben we gelukkig ook gevonden. We kunnen deze alleen maar aanraden. Het is ver, het is klimmen, het is zweten en zwoegen als de zon schijnt maar je wordt er ter plaatste dubbel en dik voor beloond.

Zahara de los Atunes

Als we vertrekken in Tarifa merken we dat er nog een adventure labcache ligt in Zahara de los Atunes. We kennen het dorp niet maar we hebben al van velen gehoord dat het er erg mooi is. Daarom beslissen we om met de camper 2 dagen in dit dorp door te brengen en op die manier pikken we ineens de labcache ‘Conociendo Zahara de los Atunes’ mee. Als we de 5 waypoints van de cache bezocht hebben denk ik dat we ook alles hebben gezien wat hier te zien valt. Mooi, dat wel, maar we zijn niet betoverd en dus trekken we na 2 dagen weer wat verder.

El Rocio

Als we eind april stilaan op weg zijn naar Portugal passeren we ook nog in de buurt van El Rocio. We hebben er al veel over gehoord en gelezen dus maken we een korte stop in dit pelgrimsdorp. Veel geocaches vallen er niet te rapen dus als je enkel naar hier komt met het doel om te geocachen, dan zou ik het dorp echt links laten liggen 🙂
We vinden er 6 en voor de laatste twee moet je een heel eind stappen (fietsen is geen optie aangezien in dit paardvriendelijke dorp alleen zandwegen zijn)
Leuk om hier even rond te wandelen maar dan vlug weg naar een nieuwe bestemming.

Mazagón (Huelva)

Na El Rocio was het de bedoeling om naar Portugal te rijden, maar we lijken er maar niet te geraken. We zien op de kaart dat in Mazagón (Huelva) een trail ligt van 133 doosjes. Langs een fietspad liggen ze verspreid over een afstand van 25 km. Dat lijkt ons een leuke afsluiter voor Spanje. We installeren ons op camping Playa de Mazagón (echt geen aanrader), nemen de fiets en trekken twee dagen uit om deze trail te doen. Allemaal makkelijk te vinden petlings en mooi verzorgd. De fietsroute zelf blijkt niet volledig fietsvriendelijk te zijn. Er zijn stukken waar zoveel zand ligt dat je moet afstappen of je ligt gegarandeerd op de grond, maar we zijn content dat we op twee na alle caches kunnen omzetten in smileys.
Ook in Mazagón pikken we er nog een aantal mee. Het dorp zelf is niet echt mooi. Blij dat we hier waren voor de caches, maar nu vertrekken we echt richting Portugal. Al blijft de verleiding groot om hier in de buurt te blijven . . . er liggen masa’s geocaches tussen Mazagón en de Portugese grens maar als we zoals gepland iets van Portugal willen zien, moeten we nu echt vertrekken 🙂

(fietstrail met 133 caches)

Isla Cristina/La Antilla

En dan zijn we toch ineens weer in Spanje. Waarom, dat kan je lezen in onze camperavonturen. Niets ergs hoor, maar we wilden gewoon deze vakantie toch liever in Spanje blijven en op een later tijdstip dit jaar naar Portugal gaan. Spanje dus…en we wisten dat er vele caches aan de grens lagen dus vonden we het een goed idee om te stoppen in Isla Cristina.
We zijn er echter maar 2 nachten gebleven omdat de camping ons echt niet beviel. We hoeven geen luxe maar dit vonden we echt een triestige boel. In plaats van de geplande meer dan 100 caches zijn het er maar 50 geworden.
We hebben een stuk gefietst van de trail Via verde del Litoral waar we begonnen zijn met de laatste nummer 196 tot 145. De rest zal moeten wachten tot volgend jaar 🙂

Nerja

We waren nog niet eerder in Nerja en onze eerste indruk is positief. We hadden een leuke tweedaagse en onze belevenissen kan je lezen in de camperreizen.
Natuurlijk is het bezoek aan een stad niet volledig zonder een geocache . . . éen labcache (Nerja) en één earthcache (balcon de Europa) bracht ons op de meest voor de hand liggende maar heel mooie plaatsen van Nerja. Een aanrader !

Los Alcàzares

Na Nerja gaan we 2 weken de echte toerist uithangen in Bolnuevo. En daarmee bedoelen we : zon – zee – strand – lezen – chillen – eten – drinken enz. Geocachen staat voor 1 keer niet op het programma. Nu ja, eigenlijk proberen we nog heel even de lion te doen maar we weten dat de rots te hoog is voor ons en 1 keer zoeken we nog een recent gelegde cache  maar die blijkt na 5 finds al verdwenen te zijn.
Op 30 mei komen we aan in Los Alcàzares en daar liggen 500 stuks op ons te wachten. Of we ze allemaal gaan doen is nog niet zeker. We hebben 4 dagen tijd.
In ons camperverslag over Los Alcazares kan u lezen dat we niet echt onder de indruk zijn van de streek. Maar gelukkig komen we hier om te geocachen. Er ligt een hele toer van owner GeoPacheco die werd gelegd ter gelegenheid van een aantal events. Een hele job om zo’n powertrail te organiseren en alleen maar respect van onzentwege voor zoveel werk. De meeste caches zijn makkelijk te vinden. Heel af en toe zijn ze verdwenen maar we proberen hier en daar een nieuwe doos te leggen. We komen langs kleine dorpjes en heel veel fruit en groente velden. Het is meestal heel aangenaam fietsen. Af en toe kruis je een grotere baan die je dan zo snel mogelijk weer aansluit op de kleinere wegen. Deze kleinere wegen worden veelal gebruikt door de boeren en zijn dus niet druk.
Het is aangenaam geocachen maar de hoge temperaturen zorgen ervoor dat we niet de volledige dag naar doosjes zoeken. De meeste stukken zijn in vlakke zon en op de fiets waait het nog een beetje maar elke 200 m stoppen op zoek naar het doosje en loggen is verschrikkelijk heet. Van de 483 caches die deze toer telt doen we er uiteindelijk zo’n 225. We komen volgend jaar waarschijnlijk terug langs hier om de rest te doen 🙂

Puçol en Valencia

Op 4  juni 2022 komen we aan in Puçol. De bedoeling is dat we in Valencia ongeveer een 15-tal adventure caches gaan doen. Maar we veranderen snel van gedachte. De eerste dag vertrekken we vanaf de camping richting Puçol waar we via de 20km lange, maar zeer mooi aangelegde Via Verde naar Valencia fietsen. De eerste twee labcaches die nog net buiten de stad liggen voldoen al niet aan onze verwachtingen. Je moet blijkbaar niet ter plekke iets zoeken maar je moet een YouTube filmpje bekijken….en die duren meer dan een uur. Daar hebben we echt geen zin in en bovendien is dat niet de bedoeling van een labcache.
De eerste die we daarna tegenkomen in het centrum ligt in een park maar ook hier vangen we bot. Je moet eerst een Wherigo lopen vooraleer je deze labcache kan beginnen. Neen dank u. We zijn hier om te labcachen 🙂
In datzelfde park ligt ‘Los Viveros’ en die kunnen we wel doen. Oef ! Toch 1/15de van ons doel bereikt 🙂 Vervolgens doen we nog ‘Una historia de Star Wars en Valencia’ die ons op prachtige plekken in het oude stadscentrum brengt. Na het voltooien van deze labcache zijn we zo onder de indruk van de stad dat we besluiten om niet te geocachen maar om de resterende tijd te genieten en gewoon te kuieren door de mooie authentieke straatjes. Bovendien is het veel te warm om ergens lang te staan zoeken naar antwoorden op een cache-vraag. Niet getreurd…we vinden de stad zo mooi dat we beslissen dat we hier ooit nog terug komen. Maar voor nu dus niet al te veel smileys 🙂
Voor meer foto’s van deze prachtige stad, kijk even bij onze camperreizen, Spanje 2022

September, oktober, november 2022
Derde reis naar Spanje

Op 15 augustus 2022 vertrekken we weer met onze camper richting Frankrijk en Spanje. We kunnen reizen tot eind november dus mooie vooruitzichten en veel geocache plannen.
Na twee weken geocachen in Frankrijk rijden we op 2 september Spanje binnen en houden we halt in Calonge waar we al meerdere malen geweest zijn. In plaats van de voorziene twee weken blijven we hier 25 dagen wegens een armbreuk van Suzette. Om het volledige verhaal te lezen, neem even een kijkje bij Camperreizen Spanje 2022, deel 3.
Niettegenstaande de armbreuk en de serieuze beperking (niet meer fietsen, wandelen kan maar toch geen te gevaarlijke paden) blijven we toch in beweging. We doen een aantal dingen te voet in de omgeving en we huren ook een autootje om onze radius iets uit te breiden.
We focussen ons vooral op labcaches omdat deze meestal makkelijk bereikbaar zijn en we geen gevaarlijke stunts moeten uitvoeren om doosjes te vinden.
Onze camper blijft dus staan in Calonge maar met de auto en te voet kunnen we toch een aantal dorpen en/of steden bezoeken om te labcachen. Hieronder een verslag :

Calonge - Cami de Ronda

In Calonge hebben we in het verleden al veel caches gevonden maar we ontdekten er dit jaar twee nieuwe labcaches.  ‘Platja d’Aro : Cami de ronda’ en ‘Sant Antoni de Calonge : Cami de Ronda’ zijn twee labcaches die je langs de mooie natuur van de zee loodsen. De Cami de Ronda is ons niet onbekend maar we vinden het elke keer terug de moeite om hier te wandelen. De twee labcaches hebben ook elk een bonuscache die redelijk snel te vinden is. Vooral op zondag veel muggles en best dus op een andere dag hier komen loggen 🙂

Sant Feliu de Guixols

De labcache ‘Guixols’ is de enige die we nog hebben gedaan voor de valpartij van Suzette. Met de fiets dus door Sant Feliu op zoek naar een aantal mooie plekken. Leuk om te doen al was hier de taal soms een spelbreker. Zelfs met google translate is het niet altijd evident om het juiste antwoord te vinden. Veel hangt ook af of de owner consequent is met de schrijfwijze en dat is niet altijd het geval.

Tossa de Mar

Om onze radius ietwat te vergroten met de gebroken arm hebben we een aantal dagen een auto gehuurd. Tossa de Mar en de dorpjes hieronder hebben we dus met de auto bezocht.
De labcache ‘Villa Vella de Tossa de Mar’ was alles wat we nodig had om de mooiste plekjes van dit dorp te ontdekken. Dat vinden we zo leuk aan labcachen. In de meeste gevallen kan je op korte tijd de highlights van een dorp of stad ontdekken zonder dat je veel tijd verliest. We vonden Tossa heel mooi maar ook heel druk. Goed voor 1 namiddag en dan weer weg 🙂

Cassa de la Selva

Cassa de la Selva is een dorp dat we niet zouden bezoeken mocht er geen labcache gelegen hebben. ‘Els secrets de Cassà de la Selva’ brengt je op 5 plaatsen die je iets vertellen over het dorp maar echt boeien doet het niet. Na twee uur rijden we hier verder en gaan op zoek naar het volgende dorp.

Caldes de Malavella

De labcache ‘Aquae Calidae’ in Caldes de Malavella vertelt de geschiedenis over het water en met name vooral Vichy Catalan. Het is een leuke toer door het dorp en het Vichy Hotel is indrukwekkend.

Lloret de Mar

Lloret de Mar heeft 3 labcaches dus de moeite om eens te gaan kijken in deze zeer populaire badstad. Op het eerste zicht lijkt het hier moeilijk om iets authentiek te vinden maar door de labcaches ontdekken we heel mooie en interessante plekken. Vooral het modernistisch kerkhof is een must see. Meer info hierover in onze sectie Camperreizen Spanje 2022, deel 3.
‘Indians i Modernisme’ en ‘Lloret de Mar Vila Marinera’ zijn makkelijk te bewandelen. De derde labcache ‘Lloret – Cami de Ronda’ is prachtig maar redelijk vermoeiend. Aan het begin van deze wandeling is het serieus trappen lopen maar zoals altijd de moeite om de schoonheid van de natuur te bewonderen.

Banyoles

Banyoles viel ons een beetje tegen. De eerste labcache ‘Banyoles Barri Vell’ speelt zich af in het stadscentrum en is normaal gezien redelijk snel te lopen. We hebben echter heel veel tijd verloren bij de laatste vraag en we hebben uiteindelijk hulp moeten inroepen van de eigenaar. Na het centrum begeven we ons naar het meer waar er twee liggen maar wegens de grote afstanden tussen de waypoints komen we maar toe aan eentje, ‘l’Estany de Banyoles’.  De wandeling rond het meer is redelijk eentonig en ik denk niet dat we ooit nog terug gaan om de derde labcache te doen.

Sant Joan les Fonts

In Sant Joan les Fonts ligt de labcache ‘Ruta de les tres colades’. Prachtige wandeling die je meeneemt in de geschiedenis van het dorp alsook de mooie natuur. De moeite om hier even te stoppen.

Bolnuevo (Mazarron)

Bolnuevo is zo’n beetje onze vaste stopplaats als we van noord naar zuid rijden en omgekeerd. De meeste caches hebben we hier al gedaan, maar er was er eentje dat ons al jaren bezighoudt, helaas tot nu toe zonder succes. Het gaat over The Lion oftwel El leon tranquillo. We weten heel goed waar hij zich bevindt want dat heeft de owner ons bevestigd maar we kunnen er niet bij. De voorbije drie jaar zijn we er al zeker 20 keer gepasseerd omdat we telkens hoopten dat het dit keer wel zou lukken. Het is niet bijzonder hoog, maar het is gewoon een lastig klimmetje en we willen het risico niet lopen dat we uitschuiven en een been breken. Zeker dit jaar niet, nu Suzette al een gebroken arm had. En als het te hoog is moet je slim zijn op een andere manier en uiteindelijk hadden we een geschikte stok gevonden waarmee we het hol konden betasten. En hoe zeer we ook ons best deden, er was niets te voelen. Op de ochtend van ons vertrek lezen we dat de owner net een nieuwe doos heeft geplaatst want dat ze inderdaad verdwenen was. Als we om 8 uur ‘s morgens van de camping rijden stoppen we nog even op een parking in de buurt en met slaapogen en de juiste stok vinden we eindelijk de doos ! Mission accomplished na 3 jaar vruchteloos proberen. De aanhouder wint 🙂

Torremolinos - Benalmadena - Fuengirola

Als we eind oktober 2022 naar Torremolinos rijden doen we dat eerder uit nostalgie. We waren hier vroeger voor strandvakanties met onze dochter en het is leuk om hier een paar dagen te vertoeven. We zien dat er in Torremolinos een labcache is, ‘Torremolinos’ genaamd en uiteraard laten we deze niet liggen. Het is een leuke wandeling door de oude stadskern en de vraag over de clocktower was een doordenker. Leuk gedaaan !
Vanuit Benalmadena hebben we de ferry genomen naar Fuengirola waar we de labcache ‘A little walk in the city center’ gemaakt hebben. Redelijk grote afstand af te leggen,  maar al bij al een leuke labcache.
Er lagen nog een aantal gewone tradis in de buurt en uiteraard hebben we ook deze meegepikt.

Ronda

Als we in november 2022 van Tarifa terug richting noorden rijden willen we eerst nog langs Ronda passeren. Deze prachtige stad is een bezoek waard en het was er de voorgaande jaren nog nooit van gekomen (meer info en foto’s op Camperreizen Spanje 2022  deel III)
In de stad zelf liggen weinig geocaches maar we hebben er tijdens onze tweedaagse bezoek toch een aantal gedaan.
Eentje lag vlak bij de camping waar we verbleven dus die hebben we uiteraard gaan zoeken. A la vera del Camping was geen snelle meepikker maar na een tijdje toch gevonden;
Iets verderop richting centrum ligt een leuk toertje, Camino a la Ermita, waar we helaas, door omstandigheden, slechts de eerste hebben mee gepikt. Als laatste hebben we, op weg naar de oude stad, nog eentje gezocht, nl. El pulpito. Geen speciale doosjes en niet echt een geocache-waardig verblijf, maar dat was in Ronda ook niet de bedoeling. Belangrijkste is dat we overal waar we komen minstens 1 cache zoeken en dat hebben we hier dan ook gedaan.

Albir (Altea)

We rijden verder naar het noorden en maken nog een tussenstop om na de vele kilometers de benen te strekken en te overnachten. We kiezen voor een camping in Altea die op de grens met Albir ligt. We waren in het voorjaar al in Altea en aangezien we niet te ver willen lopen doen we een labcache ‘Albir’ in Albir op een paar minuutjes wandelen van ons hotel. Eigenlijk niet echt speciaal maar we hebben op die manier toch wat beweging die dag. Geen foto’s want de scenery was echt niet de moeite 🙂

Peñiscola

Peniscola is onze volgende stop richting huiswaarts en omdat we het populaire stadje nog nooit eerder bezochten belissen we om hier 2 nachten te blijven.
We doen hier de labcaches ‘Rincones de Peniscola’ en ‘Recuerdos de Peniscola’ waarvan de laatste ons het meest bevalt omdat hij zich afspeelt in het prachtige historische centrum.
Absoluut de moeite om hier te stoppen. Hieronder een kleine greep uit de vele foto’s die we daar genomen hebben. De meeste foto’s kan u bekijken op onze camperreizen Spanje deel III.

s Agaro

En dan komen we helaas aan de laatste stop in Spanje voor dit jaar en dat wordt ‘s Agaro aan de costa Brava.  We blijven hier 3 nachten en gaan twee keer stappen op de Cami de Ronda. Een keertje van s’Agaro richting Platja d’Aro en de tweede trip brengt ons van s’Agaro naar Sant Feliu de Guixols. Er liggen een paar nieuwe caches maar echt veel zijn het er niet want de meesten hebben we in de voorbije jaren al gedaan. Toch blijft het een prachtige streek om te vertoeven en we genieten volop van onze laatste momenten in Spanje.