Always on the Road

Spanje 2022- Eerste Reis

Eerste reis naar Spanje in 2022
Januari en Februari 2022

10 tot 13 januari 2022
Bollendorf - Lyon - Blanes

In de maand januari hebben we  met onze camper nog nooit gereisd maar er is voor alles een eerste keer natuurlijk. We willen graag een maand van de zon genieten en daarom kiezen we een bestemming die we al kennen en waarvan we weten dat de temperaturen beter zijn dan bij ons in Bollendorf. Ons initieel plan was om tot Mazarron te rijden omdat het daar echt lekker warm is, maar onze favoriete camping was volzet. In deze periode van het jaar zijn er enorm veel overwinteraars en het blijkt moeilijker om in januari een plaatsje vast te krijgen dan in september, oktober of november. We hebben dus beslist om onze eindbestemming iets minder ver te leggen. Hoe noordelijker je blijft, hoe meer kans je hebt om een plaats te bemachtigen maar vele campings hebben een winterpauze en ook dat speelt mee om iets te vinden. Maar geen nood, we hebben al snel een aantal bestemmingen gevonden waar we terecht kunnen en al is het iets minder warm beneden Valencia, het blijven nog altijd temperaturen om van te dromen voor de thuisblijvers.
We vertrekken op 10 januari in de vroege ochtend en rijden tot 10 km ten zuidwesten van Lyon waar we een nachtje gaan slapen op Camping des Barolles in Saint Genis Laval. Makkelijk bereikbaar en je kan er ‘s morgens zo vroeg terug vertrekken als je wil. Dat is een pluspunt want sommige campings hebben een slagboom tot een bepaald uur. Maar hier dus niet en daardoor kunnen we de ochtendfile mijden in Lyon en rijden we snel richting  zuiden om in de namiddag te arriveren op Camping Blanes in Blanes waar we 2 nachtjes zullen blijven.  We hadden liever in Calonge gestaan, waar we de natuur veel mooier vinden, maar helaas zijn ze ook daar gesloten tot begin maart. In Blanes wandelen we een beetje rond en rusten wat uit. Meer hebben we hier niet gepland. Onze volgende stop is Benicasim waar we vooral veel zullen geocachen en hopen te genieten van een gezonde winterzon.

13 tot 20 januari 2022
Benicasim

Benicasim is ons niet helemaal vreemd want in 2017 hebben we hier een tussenstop gemaakt op weg naar het zuiden met ons vw caddy-tje. We zijn hier toen enkel gestopt om de benen even te strekken, een korte wandeling te maken richting Torre de la Cuerda en na iets gegeten te hebben verder door te rijden richting Malaga.
Met de camper hebben we een weekje geboekt op camping Tauro. Nette camping en niet duur. We willen hier vooral gaan geocachen. Onze avonturen op zoek naar doosjes kan je via deze link bekijken.
Het is rustig in Benicasim. De meeste restaurants, zoals in Blanes trouwens ook, zijn gesloten en qua volk op de promenades is het magertjes. In de weekends zie je de joggers en families verschijnen maar voor de rest blijft het heel rustig. We fietsen veel en genieten van de winterzon. ‘s nachts, ‘s morgens en ‘s avonds is het echt nog koud maar rond de middag tot ongeveer 17 u is het zalig vertoeven in het zonnetje. Je vertrekt ‘s morgens op de fiets met een dikke jas, maar in de vroege namiddag heb je enkel nog T-shirt aan. Ook ‘s nachts in de camper is het koud en we zetten de chauffage dan ook op een minimum. We rijden met de fiets naar Orpesa waar we bij Ale Hop een zalig zacht dekentje kopen. Het maakt onze nachten een stuk aangenamer 🙂
In Orpesa vinden we een lokaal restaurant waar we de menu del dia nemen. Je kan voor elke gang telkens kiezen uit 4 gerechten en de prijs die je op het einde betaalt is twee keer niks. We kiezen voor een witte martini als aperitief, een ensalada als eerste voorgerechtje, gevolgd door een paella, gevolgd door een entrecote met peperroomsaus en frietjes om af te sluiten met koffie of dessert. Het geheel hebben we lekker weggespoeld met een witte huiswijn. Totaalprijs voor dit festijn : 28 euro voor ons beiden. Niet enkel de zon heeft ons die middag gelukkig gemaakt maar ook het gevoel dat je krijgt dat je hier 4 keer kan gaan eten voor de prijs van 1 keer bij ons in Duitsland of Luxemburg. Zalig !
Na een weekje hebben we hier alles wel gezien. Benicasim is leuk, maar we verliezen ons hart er niet…Onze volgende bestemming is Villajoyosa…onbekend terrein…daar zijn we nog nooit geweest.

20 januari tot 4 februari 2022
Villajoyosa

Op 20 januari komen we aan in Villajoyosa. Voor ons helemaal nieuw terrein en dus hopelijk veel te verkennen. We hebben deze bestemming gekozen omdat het hier normaal gezien al iets warmer moet zijn dan in onze vorige verblijfplaatsen, maar veel scheelt het niet. Het is een beetje hetzelfde als in Benicasim. Overdag lekker warm maar de avonden en nachten nog redelijk fris.
Dit is ons eindpunt. We willen heel graag nog verder rijden, maar aangezien we op 10 februari terug thuis moeten zijn en omdat er in Mazarron sowieso geen plaats was willen we nu niet helemaal naar het zuiden gaan.  Maar we zijn er niet droevig voor. We weten dat het Zuiden roept en het gaat niet lang duren vooraleer we terug richting Andalusië rijden 🙂
Villajoyosa dus . . . een plaats waar de huisjes allemaal verschillend gekleurd zijn en dat maakt het stadje er heel speciaal uitzien. Uiteraard gaat het hier maar om een klein stuk van de stad, maar het brengt leven en sfeer. De kleine straatjes komen zo uit de vorige eeuw en het is een dankbaar onderwerp voor foto’s te nemen. We staan met onze camper op Camping Imperium Alicante, net buiten de bebouwde kom van Villajoyosa en we hebben van hieruit veel mogelijkheden  om met de fiets of het openbaar vervoer naar omliggende dorpen of steden te gaan. We blijven hier 2 weken, dus een zee van tijd om alles te verkennen.

1. Villajoyosa stad en omgeving

Aangezien we vanuit Villajoyosa een aantal uitstappen doen heb ik ook de foto’s een beetje opgedeeld. Hieronder dus eerst een selectie van het stadje zelf met zijn nabije omgeving. Naast de wijk waar de gekleurde huisjes staan heb je nog een paar mooie straten met als blikvanger de straat waar het toerismebureau gevestigd is. Deze is autovrij, er staan mooie gebouwen en de restaurantjes hebben hun terrassen in het midden van de straat. Gezellig om daar iets te eten of te drinken. Veel zijn we niet in het centrum geweest aangezien we elke dag een andere bestemming kozen om te gaan fietsen.

2. Fietstocht naar Finestrat

Finestrat ligt tussen Villajoyosa en Benidorm en we gaan er vooral naartoe om te geocachen (zie op de pagina aldaar voor meer geocaching info). Het is een serieuze klim maar het is de moeite. Een klein pittoresk dorp omgeven door prachtige natuur. De berg die ook domineert over Villajoyosa komt ook hier heel indrukwekkend over. We ontmoeten er een Belgische man die hier sinds kort met zijn echtgenote een huisje heeft en hier permanent woont. Het is helemaal tegen de bergen aan gelegen en het heeft een prachtig uitzicht. Zelf zou ik er niet willen wonen want het is mij net iets ‘te’ afgelegen maar het ademt wel rust uit. We doen een gezellige babbel en we keren huiswaarts met verse appelsienen en citroenen uit zijn tuin.

3. Uitstap naar El Castell de Guadalest

Op ongeveer  30 km van Villajoyosa ligt het zeer mooie en pittoreske El Castell de Guadalest. We willen er graag naartoe maar de vraag is hoe we er gaan geraken.  Met de fiets is een optie maar op het toeristenbureau in Villajoyosa raden ze het af. Het parcours is redelijk steil . . . en ja, we hebben wel e-bikes, maar als we hier en daar nog eens navragen horen we van iedereen hetzelfde . . . het kan, maar het is een moeilijke opdracht. Op een vorige fietstoer naar Finestrat hebben we al serieus moeten zwoegen en Guadalest ligt nog een stuk hoger dus we laten het fietsplan maar vallen.
Een tweede optie is het openbaar vervoer. Er is 1 bus ‘s morgens en 1 bus ‘s avonds, maar die vertrekt enkel vanuit Benidorm . . . ook niet echt de ideale oplossing.
Uiteindelijk kiezen we voor een ritje per taxi en dat valt heel goed mee. We worden om 9 u ‘s morgens opgepikt op de camping en een uurtje lager arriveren we in Guadalest. ‘s avonds om 18 u zal hij ons terug komen oppikken. Tijd genoeg dus om hier op verkenning te gaan.  Normaal gezien wordt dit dorp overspoeld door toeristen maar in deze tijd van het jaar is het enorm rustig. Er is dan ook heel veel gesloten maar dat vinden we niet erg. De combinatie van het prachtige dorp met de omringende impressionante natuur maakt ons stil. Het is werkelijk adembenemend mooi. In de zomer is het waarschijnlijk over de koppen lopen en minder aantrekkelijk maar vandaag is het genieten van elke moment en elke stukje schoonheid.  Als we in het dorp alles gezien hebben en konden genieten van een lekkere lunch op een pittoresk pleintje, besluiten we om ook nog helemaal naar beneden te stappen. We hebben het stuwmeer van bovenuit kunnen bewonderen maar we willen ook naar beneden stappen want daar liggen een aantal geocaches. Het meer is van hieruit ook prachtig maar minder indrukwekkend en nadat we de geocaches gevonden hebben stappen we terug naar boven . . . wat een klim . . . de calorieën die we tijdens de lunch hebben binnen gewerkt worden hier terug kwijt gespeeld. We arriveren net op tijd terug voor de rit huiswaarts met onze charmante taxi-chauffeur die ons nog gratis appelsienen en citroenen aanbiedt uit zijn tuin.

4. Met fiets en tram naar Altea

Het tramnet van Alicante geeft ons de gelegenheid om iets verder op verkenning te gaan in deze streek dan wat we normaal gezien met de fiets zouden aankunnen. De combinatie fiets/tram is ideaal en onze eerste uitstap die we op deze manier plannen is Altea.  We krijgen aan het perron in Villajoyosa heel vriendelijke en perfekt engelstalige uitleg over de ticketverkoop en waar we moeten overstappen. Op de tram zelf valt ons direct op dat het buitengewoon proper is. Ik ben het openbaar vervoer van Antwerpen gewend, waar ik gebruik van maak als ik daar op bezoek ben voor vrienden en familieleden. Het is echt niet te vergelijken . . . hier kan je echt van de grond eten en het ruikt ook fris. Er hangt desinfectiemiddel ter beschikking aan de in/uitgangen van de wagons en op de eindhaltes komt het personeel alles desinfecteren. Ik ben enorm onder de indruk van deze efficiënte aanpak.
We vertrekken in Villajoyosa en moeten overstappen in Benidorm om daar een andere lijn te nemen tot in Altea. Stipt en zonder problemen komen we aan op onze eindbestemming.
Altea is een oud stadje dat in de zomer waarschijnlijk veel drukker is maar nu is het er rustig en de kleine straatjes zijn uitnodigend om te verkennen. Met éen ding hebben we helaas geen rekening gehouden. Meer dan de helft van deze zeer gezellig uitziende straatjes zijn enkel toegankelijk via trappen. Met de fiets is dat niet zo handig. We proberen er wel een paar maar voor de rest zijn we genoodzaakt om langs de gewone, minder pittoreske straatjes, tot boven te fietsen. Helemaal boven komen we aan de prachtige basiliek (Parroquia de Nuestra Señora del Consuelo) van Altea. De basiliek domineert een gezellig pleintje waar het heerlijk vertoeven is met een klein ontbijt onder de warme zonnestralen.
We verkennen nog een aantal straatjes maar de trappen en onze fiets zorgen voor ongemak en beperking. We willen de fiets ook niet helemaal onderaan de stad laten staan want we hebben teveel gerief bij en dat kunnen we niet veilig op slot doen.  We besluiten dan maar om hier later nog eens terug te komen en dan zonder de fietsen. Of dat deze vakantie nog zal lukken is de vraag, maar we noteren het wel voor een volgend bezoek aan Spanje.
‘s middag treffen we een zeer gezellig terras waar we de menu Del Dia bestellen met een flesje wijn. Het is een zalig restaurant met perfecte bediening en lekker eten. Naast ons komen er twee dames zitten (de ene Zweeds, de andere Spaans) en we geraken aan het praten. We krijgen van de Spaanse dame haar levensverhaal te horen dat ons raakt met een lach en een traan. Het had zo uit een toneelstuk kunnen komen en we hangen aan haar lippen.  Wat is het mooi om op deze manier mensen te ontmoeten. We zullen ze waarschijnlijk nooit meer terug zien, maar de herinnering blijft en als we later nog eens in Altea komen zullen we heel zeker aan haar denken 🙂

5. Met de fiets naar Benidorm

Benidorm . . .  ofwel ben je er geweest, ofwel heb je erover gehoord maar wel iedereen kent de naam van de stad. Bij de enen zeer geliefd, bij de anderen niet echt hun ding.  Het ligt in de buurt van onze camping dus we beslissen om zelf eens te gaan kijken hoe het er in Benidorm aan toe gaat. We nemen de fiets en een tiental kilometer verder worden we omringd door indrukwekkende hoogbouw. Je ziet deze skyline trouwens al van heel ver.  Het oude vissersdorpje is door het toerisme uitgegroeid tot éen van de belangrijkste badsteden aan de Costa Blanca. Het was burgemeester Pedro Zaragoza Orts die in de jaren 50 een masterplan ontwikkelde dat ertoe geleid heeft dat de stad een enorm toeristisch trekpleister werd.
De skyline op zich is eigenlijk niet lelijk.  Als je het bekijkt vanop een afstand onder de diepblauwe hemel,  dan heeft het iets speciaals. De esplanade zelf stelt ons dan weer teleur. Heel veel ongezellige drank – en eettentjes en veel te veel volk (en dat in januari . . . wat moet het hier in de zomer zijn).
Ik ben er ook achter gekomen vanwaar de Benidorm bastards komt. Ik had de reeks op tv gezien maar dacht altijd dat de naam Benidorm bastards lukraak gekozen was. Dat het even goed de Madrid Bastards of de Alicante Bastards had kunnen zijn . . . maar een halve dag in Benidorm maakte alles duidelijk. De karretjes zie je hier inderdaad in alle maten en gewichten over de esplanade racen. En dat is echt typisch aan Benidorm want we hebben ze nog nergens anders gezien. Niet enkel oude mensen maken gebruik van deze voertuigen. Ook jonge koppels hebben we zien rondcrossen met die dingen. Wijzelf hebben het niet gedaan. Onze fietsen brengen ons ook overal 🙂
Na éen dag Benidorm was het voor ons genoeg geweest. We behoren dus tot de groep die het hier niet zo fantastisch vinden. Kwestie van goesting natuurlijk en ik kan me voorstellen dat miljoenen toeristen hier wel hun ding vinden.

6. Met fiets en tram naar Alicante

Met fiets en tram geraken we heel makkelijk in Alicante. We komen hier ook weer vooral om te geocachen dus we zien vandaag maar bepaalde stukken van de stad. Maar in tegenstelling tot Benidorm weten we dat we hier nog zeker gaan terug komen. Het is een mooie oude stad en er is veel te ontdekken. Vandaag doen we vooral de Castillo de Santa Barbara, een van oorsprong 9de eeuws kasteel. Het is prachtig verzorgd en indrukwekkend om rond te lopen. We zijn met de fiets helemaal tot boven geklommen maar na het einde van de rondgang in het kasteel wacht ons een leuke verrassing. Er blijkt een lift te zijn die afdaalt tot helemaal beneden aan het strand. Het is een beetje surrealistisch. Je staat boven in de middeleeuwen en je arriveert na enkele seconden langs de liftschacht in de moderne wereld. Een bezoek aan het kasteel is zeker een aanrader !
We bezoeken ook nog enkele straatjes in de oude stad en we fietsen daarna nog een rondje in een andere wijk van Alicante waar we het Santa Faz klooster ontdekken. Prachtig gebouw op een idyllisch rustig pleintje. In de buurt volgen we ook nog de Ruta de las Torres de la Huerta Alicante, een toer met 20 oude torens uit de 16de en 17de eeuw die destijds gebouwd werden in boomgaarden ten noordoosten van de stad Alicante.
We gaan deze stad zeker nog terug bezoeken. Maar voor nu is het even genoeg. Onze tijd op de camping in Villajoyosa zit erop en we moeten stilaan terug naar het noorden rijden

4 tot 7 februari 2022
Benicasim - Castellón

En dan is het stilaan tijd om terug naar het noorden te rijden en we stoppen terug in Benicasim op Camping Tauro voor 3 nachtjes. Van daaruit is het leuk fietsen naar Castellón de la Plana waar we nog twee dagen gaan geocachen. Terwijl we dat doen ontdekken we dat de stad mooie verborgen hoekjes heeft en een aantal mooie parken.
We genieten nog volop van deze laatste dagen in het zonnetje. Als we de weerberichten bekijken van het thuisfront beginnen we al te bibberen.

7 tot 9 februari 2022
Estartit - Lyon - Home

Van Benicasim rijden we door tot Estartit waar we nog 1 nachtje blijven staan op een hele mooie en verzorgde camperplaats : Costa Brava Area. Goedkoop, netjes en supervriendelijke ontvangst door een sympathieke man die probeert om elke klant in zijn taal aan te spreken. We maken nog een korte wandeling, gaan een laatste keer een hapje eten en genieten nog van een prachtige zonsondergang.  De volgende dag rijden we naar Lyon (Camping des Barolles) en nog een dag later rijden we de laatste 600 km naar Bollendorf. Een maand zijn we onderweg geweest en we hebben enorm genoten. Het was voor ons de eerste keer dat we in winter naar het zuiden reden. Zeker voor herhaling vatbaar. Als we thuis zijn gaan we direct plannen voor onze volgende trip . . . waarschijnlijk Spanje en Portugal 🙂

Verslag van onze tweede reis in Spanje 2022 vindt U hier.