Geocaching en Camperreizen

ONZE PASSIE – ONS LEVEN – ONZE LIEFDE


M i j n  B l o g

 
 
 

ditjes en datjes

over

vanalles

en

nog wat

10 december 2021 – Blog 7
Een hocus pocus camper

Een hocus pocus camper . . . helaas

We hebben onze nieuwe camper afgehaald op 2 juli 2021 en vanaf dag 1 was er iets mis met de accu. We zijn heel veel terug bij de dealer geweest maar tot vandaag (ondertussen juni 2022, jawel, bijna een jaar later) is het probleem nog niet opgelost. Ze kunnen het niet vinden . . .
Gelukkig zijn we wel blijven reizen maar we wachten nog altijd op een oplossing. Lees hieronder de historiek van ons probleem . . .

Ik ben absoluut niet technisch onderlegd en weet eigenlijk weinig of niets van batterijen en/of elektronica van de camper. Het is dan ook een heel moeilijke materie en zelfs nadat ik mij er serieus in verdiept heb door al onze problemen blijft het een complex iets. Als de dealer het niet kan vinden, hoe zou ik het dan moeten begrijpen . . .

Maar goed, laat ons beginnen bij het begin. Het wordt een hele boterham die niet altijd heel duidelijk zal zijn. Want ook voor onze dealer, de techniekers, externe specialisten enz was/is onze camper een raadsel . . . Leuk . . . we hebben blijkbaar  weer iets speciaals gekocht zo te zien . .

Bij bestelling van onze camper hadden we gevraagd of er ineens een lithium batterij kon geplaatst worden. We hadden gelezen dat deze lager kan ontladen worden, langere levensduur en dat ze lichter in gewicht zijn. Dat laatste was voor ons interessant omdat het laadvermogen in onze integraal een pak minder was dan bij de vorige semi-integraal en elke kilogram die we konden besparen was mooi meegenomen. We hadden geen zonnepaneel gevraagd en geen omvormer (dat wilden we eventueel later in overweging nemen).
Bij de installatie van een lithium krijg je zo’n handige app waar je alles kan op aflezen. Gelukkig misschien want anders hadden we niet zo vlug ontdekt dat er iets mis was.

Dit zijn de technische gegevens : 
– Chausson 6040 integraal op Fiat Chassis 160pk, automaat, Euro 6 motor
– Door Chausson standaard geplaatst :
     – Een acculader BCE516
     – Een booster van Redarc 25A.  
Door de dealer geplaatst :
     – Een lithium batterij van PowerXtreme

Met draaiende motor en de ijskast op 12V merkten we via de app van de batterij dat deze ontlaadde met -32A. Als we de ijskast volledig uitzetten bleef er nog altijd een ontlading van -8 tot -16A.  In plaats van dat de alternator onze batterij oplaadde was het net andersom en werd de boel leeg getrokken. 
Na een rit van 100 km was onze batterij dus al serieus ontladen.
Aan de stroompaal ging dan de acculader BCE516 keihard aan het werk (met constant de ventilator op), om terug tot 100 % te komen.
Vervolgens bleef de batterij  een paar uur op 100 % in stand-by modus om daarna weer te ontladen tot 75 % om dan weer terug naar 100 % te gaan enz. 
Maar eens terug onderweg werd de batterij weer ontladen…

De dealer heeft na deze vaststelling een aantal zaken aangepast :

1. Aansluitingen gecontroleerd/aangepast – probleem niet verholpen
2. Een nieuwe lithium batterij geplaatst – probleem niet verholpen
3. Een zwaardere laadbooster geplaatst (Redarc type BCDC1250D) – probleem niet verholpen (integendeel . . . van kwaad naar erger)
4. Zekeringen gecontroleerd : allemaal ok
5. Lithium batterij vervangen door een AGM batterij : Met een AGM batterij hadden we geen app meer die ons de cijfers gaf, maar onderweg zouden we al snel merken dat ook hiermee het probleem niet werd opgelost.

Na ongeveer 150 km richting huiswaarts te rijden zijn we even gestopt om éen en ander te controleren. De laadbooster stond verschrikkelijk heet. Dit leek mij echt geen normale en gezonde temperatuur en ik besloot om niet meer verder te rijden. De technieker van Alpha is zo vriendelijk geweest om ons daar te plaatse te komen depanneren. Hij heeft de laadbooster afgekoppeld. Aangezien je bij een intelligente dynamo best rijdt MET een laadbooster was het natuurlijk niet ideaal om hem er nu tussenuit te laten, maar voorlopig was alles beter dan die overhitte toestand. Voorlopig konden we zo rijden en de technieker ging research doen en proberen uit te zoeken wat er nu juist mis was met onze opstelling.

Wij zelf hebben in die periode ook niet stil gezeten en via internet heb ik een aantal techniekers met elkaar in verbinding kunnen brengen. Zij hebben onderling schema’s uitgewisseld in de hoop het probleem te kunnen oplossen. Alle informatie die ik kon vinden over dit complexe onderwerp was meegenomen. Aan de andere kant kregen we ook 1001 verschillende tips binnen wat het niet eenvoudiger maakte.

In afwachting van die oplossingen zijn wij op eigen initiatief naar onze Fiat garage in Bitburg gereden om te laten nameten of er met de alternator niets aan de hand was. We hadden ergens gelezen dat een slecht werkende alternator ook de oorzaak kon zijn als de leefbatterij van een camper niet voldoende wordt opgeladen tijdens het rijden. De kans was klein (het was een nieuw voertuig), maar we wilden dit kanaal uitsluiten. Helaas . . . het resultaat van de metingen gaf aan de startaccu 100 % in orde was maar dat de dynamo  slechts een spanning gaf van 11.8 ipv 14.4. De garagist vond dit een raar fenomeen en bestelde een nieuwe dynamo die enkele dagen later geplaatst werd. Het probleem van onze batterij die ontladen werd tijdens het rijden werd hiermee niet opgelost. Over de dynamo en het al dan niet voldoende spanning hebben we ook nog heel veel gelezen. Sommigen beweren dat er met onze dynamo helemaal niets mis was en dat de garagist in kwestie hem eigenlijk niet had moeten vervangen. Nu ja, het werd in garantie uitgevoerd, het heeft ons niets extra gekost.
We rijden dus met een splinternieuwe camper waar in minder dan 1 maand een nieuwe dynamo werd geplaatst waar we vandaag nog altijd aan twijfelen of dit echt nodig was…doch…het probleem geraakt niet opgelost. De batterij wordt NIET opgeladen tijdens het rijden.

Ik neem vervolgens ook contact op met een koppel die met dezelfde wagen rijden als wij (zij hebben wel een iets andere configuratie met twee leefbatterijen en een zonnepaneel). Bij hen wordt de laadbooster helemaal niet warm, nog niet lauw zelfs. Ik wist dus hierdoor dat de overhitte laadbooster bij ons  niet normaal was en ik was blij dat ik het ding had laten afkoppelen.

Enkele dagen later bots ik op internet op  een verhaal van een Nederlands koppel die ook met een Fiat 160PK rijden (handgeschakeld), met Benimar opbouw maar ook met lithium batterij. Hun verhaal lijkt heel sterk op dat van ons. Hun batterij ontlaadt ook tijdens het rijden EN zij hebben ook een nieuwe dynamo gekregen die bij hen het probleem ook niet opgelost heeft. Zij zijn na maanden miserie ook nog altijd op zoek naar een oplossing. Het stemt ons niet vrolijk. We hebben zo te zien een model met een probleem dat niet frequent voorkomt en erger nog : waar ook niet direct een oplossing voor te vinden is 🙁

We krijgen bericht van onze dealer dat we mogen langskomen om een aantal dingen uit te proberen. Wij wachten in de showroom ongeduldig af tot de technieker ons na een uurtje heel enthousiast komt vertellen dat het eindelijk werkt door andere aansluitingen die hij heeft uitgeprobeerd. (helaas ben ik technisch onvoldoende onderlegd om hier uit te leggen over welke configuratie het gaat). We zijn heel voorzichtig content . . . zou het dit keer lukken ?  Hij verwittigt ons nog dat hij ongeveer een half uurtje werk heeft om alles terug in elkaar te zetten maar dan kunnen we met een gerust hart vertrekken . . . Helaas blijft hij veel langer weg en ik voel tot in mijn kleinste teen dat het niet goed zit. Nog een uur later komt hij zeggen dat er inderdaad een probleem is. Bij deze configuratie (die de batterij wel oplaadt bij draaiende motor) springt de zekering constant en eigenlijk staan we weer terug bij af 🙁
Er wordt door de technieker nogmaals een aantal opties bekeken (er zijn blijkbaar diverse schema’s beschikbaar die het euvel zouden kunnen oplossen) en er worden ideeën aan de telefoon uitgewisseld met externe specialisten. Uiteindelijk wordt er een setup gevonden die werkt maar de laadbooster wordt bij deze setting terug heel heet. Ze nemen daarom contact op met een Nederlands bedrijf dat ook Redarc boosters plaatst en die zeggen dat die toestellen best wel heel warm kunnen worden. Ik aanvaard dus uiteindelijk deze oplossing al blijf ik het moeilijk hebben met die hitte. Ik ken niets van techniek maar mijn buikgevoel is dikwijls juist. Ik wil echter de kennis van de techniekers niet in twijfel trekken en we vertrekken . . . met een lithium batterij en een hete booster.
Ook de big chief van onze dealer begrijpt niet dat we zoveel problemen hebben, want volgens hem zijn de toestellen waar ze mee werken ‘het beste van het beste’ . . . en toen hij ons die dag zag zitten vroeg hij verbaasd : “Zijn jullie hier nu weer ? Is dat nu nog niet opgelost” ? Alsof we zitten te wachten op zo’n opmerking. Nee, het is nog niet opgelost en eigenlijk hopen we dat, als het nu niet lukt, onze dealer ons zal doorsturen naar een gespecialiseerd bedrijf. Want blijkbaar is er bij onze camper iets mis wat niet standaard is. En als je het niet kan oplossen moet je dat als bedrijf kunnen toegeven en zeggen dat je een oplossing gaat zoeken bij een extern bedrijf.
Deze keer hebben we gepland om niet naar huis te rijden maar naar een camping in de buurt. Mocht er dan toch nog iets gebeuren (wat we niet hopen) dan zijn we niet te ver weg van de dealer.

Als we na iets meer dan een half uur op de camping aankomen en de motor stil leggen begint op het display van het woongedeelte het oranje lampje van de startbatterij te knipperen. Weer foute lampjes die branden en we beginnen stilaan de moed te verliezen . . . Wie o wie kan dit probleem oplossen ? Onze vertrekdatum voor Spanje komt dichterbij maar zoals onze wagen nu geconfigureerd is gaan we niet kunnen vertrekken 🙁
De technieker komt ons bezoeken op de camping en moet helaas constateren dat ook deze combinatie niet optimaal werkt. Hij vervangt de lithium batterij terug door de AGM, koppelt de laadbooster terug af en contacteert een ex-collega die meer thuis is in deze complexe elektronica materie. We mogen een week later bij dit bedrijf langs gaan. Blij zijn we niet maar we kunnen niet anders dan hopen dat deze man het gaat vinden.

Vrijdag 27 augustus gaan we langs bij MyMotorhomes in Mol. Een ex-medewerker van Alpha gaat bekijken wat er aan de hand is. We leggen al onze hoop in zijn handen. Binnen vier dagen willen we vertrekken naar Spanje maar zoals het er nu uit ziet gaan we niet ver geraken. We nemen onze fietsen uit de camper en gaan Mol verkennen, proberen onze gedachten wat te verzetten met te gaan geocachen en krijgen na 6 uur een verlossend telefoontje. We mogen terug naar zijn atelier fietsen. De camper staat klaar . . .

Wat er exact fout was weten we niet, maar we krijgen ongeveer volgende uitleg : het zou gaan om een conflict tussen de zekeringskast van Chausson (waar extensie AU opstaat ipv TR)  en welke daardoor een iets andere configuratie vraagt. Er zijn ook kabels verlegd/bijgelegd . . . en hoera hoera : het blijkt te werken. De startaccu en de huishoudaccu worden bij draaiende motor opgeladen door de dynamo via de laadbooster en, wat heel belangrijk is, die laatste wordt niet meer warm. Althans : het werkt voor de deur van de technieker wanneer de auto stilstaand draait.
Enige minpuntje : Bij het opstarten van de auto duurt het even voor de koppeling van de accu’s gebeurt (groen lichtje in het display gaat niet direct aan bij opstarten motor). Zolang dit niet groen is wordt ook de ijskast niet opgeladen op 12V.
De technieker verzekert ons dat dit geen probleem zal zijn en dat voor de rest alles normaal moet functioneren . . .Dus….we vertrekken…maar we kijken tijdens het rijden regelmatig achterom om te zien of het ‘groene’ lichtje nog brandt en of de ijskast niet staat te knipperen (wegens gebrek aan 12V)…en helaas :

Tijdens de 200 km durende rit huiswaarts is het groene lichtje ook onderweg uitgegaan (hoe lang weten we niet . . . moeilijk zichtbaar aangezien je niet constant achteruit op het woondisplay kijkt als je rijdt). En uiteraard wordt op die momenten de ijskast ook niet opgeladen. 
We nemen van onderweg nog terug telefonisch contact op met het bedrijf in Mol, waar men ons verzekert dat we gerust kunnen vertrekken. Als we van Spanje terugkomen moeten we terug contact opnemen en dan gaat hij proberen om dat laatste foutje nog op te lossen.
‘t ja…dat laatste foutje . . . Feit is dat onderweg niet wordt bijgeladen zoals het hoort . . . soms wel, soms niet . . . Ten opzichte van in ‘t begin is er dus wel een verbetering want er wordt ‘soms’ opgeladen, maar uiteindelijk is dat niet de bedoeling.

In september en oktober reizen we toch door Frankrijk en Spanje  : Als we starten gaat het groene lichtje niet onmiddellijk aan. In plaats van na een aantal seconden of minuten zoals bij de testmiddag in Mol duurt het nu soms tot een half uur vooraleer er verbinding wordt gemaakt. En tijdens een rit van 600 km brandt het lampje heel dikwijls niet. Voor onze ijskast in omgevingstemperaturen van 30 graden en meer is dat niet ideaal. Gelukkig hebben we nooit ijsjes aan boord. En ter plaatse koppelen we natuurlijk altijd aan de stroom.Dat werkt wel en op die manier kunnen we toch vrij zorgeloos reizen. Het blijft uiteraard door ons hoofd spoken dat er echt ‘iets’ mis is met de elektronica in deze camper en tot nu toe heeft niemand het perfect kunnen laten werken.
We merken ook een aantal keer dat het lampje van de startbatterij af en toe oranje knippert op het Chausson display. Gelukkig is er op het dashboard geen foutmelding van de startaccu en tijdens die 6000 km die we gereden hebben waren er nooit startproblemen. Waarom die foute indicatie dan op het woondisplay ? Geen idee.

Op 8 november hebben we opnieuw een afspraak met My Motorhomes in Mol. Hij heeft nog een aantal zaken bekeken en onderzocht en beweert dat het nu zal opgelost worden. We hebben dit sinds de maand juli 2021 al zo dikwijls gehoord dat we er vrij sceptisch onder blijven. We laten onze camper dit keer een paar dagen achter en nemen de trein naar Antwerpen waar we een hotel geboekt hebben. Op die manier kunnen we vrienden en familie bezoeken en heeft Yves rustig de tijd om heel die elektronica hocus pocus te herbekijken en definitief op te lossen. 

Enkele dagen later mogen we onze camper terug ophalen. Hij heeft het probleem gevonden …zegt hij (denkt hij). Het blijft een moeilijk te begrijpen theorie maar ik schrijf hieronder een aantal zinnen uit de mail die ik expliciet gevraagd heb om te schetsen wat er nu juist fout was/is..
Niettegenstaande er voor mij een hele wereld is opengegaan wat betreft boosters, batterijen, dynamo’s, D+ enz . . . is het niet iets wat je op éen twee drie leert. We blijven dus een beetje op onze honger zitten wat betreft een duidelijke verklaring. De opsomming hieronder moet het zowat samenvatten maar die uitleg bevredigt ons niet 100 %.  Is dat belangrijk ?Ja en neen. Belangrijkste is dat het werkt (of zou moeten werken)  maar aan de ander kant is het duidelijk dat we een camper gekregen hebben met van de fabriek uit foutieve aansluitingen en tot nu toe weten we nog altijd niet wat en hoe en waarom . . .
De tekst hieronder is een samenvatting van de mail die we kregen van Yves . . . we begrijpen niet alles maar ik geef het hier toch even mee :

– probleem was de veiligheidsrelais die moest uitgeschakeld worden.
– bijkomend probleem was dat de laadbooster max 25 A mocht zijn en er nu eentje in zat van 50A (dat hadden we al bij het warm worden van dat ding voorgesteld : steek terug die 25 A booster, maar dat was helaas niet gebeurd)
D+ herkenning gebeurt door het constateren van een hogere startbatterijspanning tijdens draaiende motor, maar omdat er een 50A afgenomen werd van de startbatterij ging het voltage niet omhoog.
– Na het plaatsen van een 25 A booster (wat ze ook voorschrijven bij Chausson modellen) is het probleem opgelost (ja, akkoord, maar die 25A zat er wel standaard in als wij onze Chausson geleverd kregen . . . en toch werd dit gedurende heel die miserie-periode vervangen door een 50A booster die gloeiend heet werd)
– Er bestaan 2 modellen van ons type camper. Eentje met booster en eentje zonder, nl. de 140 pk handgeschakeld (ja dat wisten we ook al)
– Model zonder booster heeft geen smart alternator (ook dat wisten we) waarmee de lading van de motor 13.6 volt ook de huishoudaccu oplaadt. Nu deze schakeling door veiligheidsrelais gebeurt gaat het ook  in de andere richting van een volle huishoudaccu naar de startaccu. Als de stekker insteekt en de huishoudaccu is boven de 13.5 V dan gaat het resterende naar de startaccu indien deze lager is dan 13.5 v. (hier ben ik dan weer niet zo zeker van, want ik dacht dat de startaccu niet werd opgeladen aan de stroom) Bij een model met booster en smart alternator heeft de alternator een laadspanning van 12.3 V wat veel te weinig is om de huishoudaccu mee op te laden. Daarom wordt een booster geplaatst en zorgen ze ervoor dat het veiligheidsrelais is uitgeschakeld omdat anders tijdens het rijden de huishoudaccu (soms wel 14.7 V in geval van lithium) gekoppeld wordt aan de startaccu die uiteraard veel lager is, nl. 12.3 V. Daarmee veroorzaak je een loop tussen start en huishoudaccu en krijg je een overhitte booster.
– Onze situatie is dus uniek : Foutieve schakeling voor een chassis zonder booster. Zekeringskast die zoals voorzien is op het schema zonder booster. Hij is foutief uit de fabriek gekomen met booster terwijl de bekabeling van een camper zonder booster was.

En met deze mail moeten we proberen te begrijpen wat er aan de hand was/is . . . het blijft moeilijk . . . maar we vertrekken en rijden naar huis.
Van Mol naar Antwerpen is geen grote afstand en het opladen onderweg lijkt goed te verlopen.
We rijden daags nadien van Antwerpen naar Bollendorf en stoppen 1 keer onderweg . . . ook hier geen problemen. Zou het dan toch . . . misschien-eindelijk-wie weet- maar een paar weken later worden we terug in de realiteit gezet : het werkt nog altijd niet zoals het moet !!

Als we langer onderweg zijn en meerdere malen stoppen krijgen we het volgende probleem :

Als we ’s morgens starten nadat de camper een nacht aan de stroom hing, gaat het groene lichtje meestal aan en blijft het ook een tijd branden. Frigo krijgt 12V en huishoudaccu laadt op. Maar . . . Bij een eerste stop ergens onderweg, beginnen de problemen :
Na het terug starten van de motor zijn er dan twee mogelijkheden : soms gaat het lichtje na een tijdje aan om helaas na X aantal minuten weer uit te gaan. (frigo krijgt dus weer geen stroom)  en soms gaat het lichtje helemaal niet meer aan, ook niet tijdens het rijden.
Wat we tijdens onze zoektocht ontdekt hebben is volgend bijzonder fenomeen :  als we onderweg merken dat het weer niet marcheert, probeer ik (als het verkeer het toelaat) even te remmen en dan gaat het lichtje weer aan en houdt het vijf minuten vol om dan weer uit te vallen 🙁

We contacteren weer Alpha en MyMotorhomes waar ik eerst als antwoord krijg dat het dan toch de alternator is. Ik kan dit echter niet aanvaarden. Een nieuwe wagen die na 1 maand een nieuwe alternator kreeg (was de vorige echt defect…ik betwijfel het…hij kwam nieuw uit de fabriek)…en nu zou dan die tweede nieuwe ook weer stuk zijn ? Moeilijk te geloven…
Yves stelt daarom voor om bij Chausson een aantal componenten te bestellen.  Hij zegt dat de wagen geleverd is met een zekeringskast van Autostar en een dubbele boite securite en dat daardoor de D+ niet altijd werkt. Blijkbaar worden er nu bij Chausson andere componenten gebruikt en misschien dat daar de oplossing moet gezocht worden.

Januari 2022 : Yves van My Motorhomes vraagt aan Alpha om de componenten te bestellen.
Maart 2022 : Na telefonisch contact begin maart blijkt dat Chausson nog niets geleverd heeft. We gaan dus terug reizen en hopen na onze reis op beter nieuws.
Juni 2022 : (bijna een jaar na aankoop van onze camper) en net terug van 3 maanden Spanje en Portugal. We hebben een afspraak op 28 juni bij MyMotorhomes waar de nieuwe componenten zullen geïnstalleerd worden.
Geloven we er nog in ? Neen, eerlijk gezegd denken we niet dat het nu ineens wel zal werken. We hebben beslist dat dit de laatste poging is onder garantie. Indien het dan niet werkt gaan we contact opnemen met een speciaalzaak in elektronica. Ooit moet de oorzaak toch te vinden zijn met de daarbij horende oplossing !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.