Geocaching en Camperreizen

ONZE PASSIE – ONS LEVEN – ONZE LIEFDE


M i j n  B l o g

 
 
 

ditjes en datjes

over

vanalles

en

nog wat

10 december 2021 – Blog 7
Een hocus pocus camper

Een hocus pocus camper . . . helaas

Problemen met opladen onderweg/startaccu/huishoudaccu

Voertuig : CHAUSSON 6040 PREMIUM – Fiat 160 PK automaat

Bij de levering in juli 2021 werd standaard geleverd door Chausson : 

– een acculader BCE516
– een booster Redarc 25A

Geïnstalleerd door Alpha op onze aanvraag : 

– Lithium batterij van PowerXtreme

In juli 2021 zijn we onze  Chausson 6040 camper gaan afhalen bij Alpha in Temse. We wonen in Duitsland maar hadden een goed gevoel bij deze Belgische dealer en afstand leek ons niet zo belangrijk (nooit gedacht dat we zoveel over en weer zouden moeten rijden).
We zijn meer dan een jaar verder en we kunnen alleen maar melden dat we van dag 1 tot vandaag enkel maar problemen hebben gehad met het opladen van onze accu onderweg (dus hieraan gekoppeld ook de goede werking op 12 V voor de ijstkast tijdens het rijden)
Hieronder de historiek van onze lijdensweg.

2/7/2021
Nadat we de camper gaan afhalen plannen we een korte vakantie om de wagen volledig uit te testen en te leren kennen. We detecteren het volgende probleem : Met draaiende motor en de ijskast op 12V merkten we via de app van de lithium batterij dat deze ontlaadde met -32A. Als we de ijskast volledig uitzetten bleef er nog altijd een ontlading van -8 tot -16A.  In plaats van dat de alternator onze batterij oplaadde was het net andersom en werd de boel leeg getrokken.  Na een rit van 100 km was onze HH-batterij dus al serieus ontladen. Aan de stroompaal ging dan de acculader BCE516 keihard aan het werk  om terug tot 100 % te komen. Maar eens terug onderweg werd de batterij weer ontladen…

17/7/2021 : We contacteren een technieker bij Alpha die ons bevestigt dat dit niet normaal is. Hij vraagt ons om nog een aantal dingen te testen bij onze eerstvolgende rit (ijskast uit, ijskast aan, waardes opschrijven van de app enz) en vraagt om terug te bellen.

22/7/2021 : We contacteren de technieker terug en deze zegt dat we kunnen langskomen op 27/7 om het probleem te bekijken.

27/7/2021 : Voormiddag : We gaan langs bij Alpha en er worden een aantal zaken gewijzigd (Onze technische kennis beperkt zich enerzijds tot wat de techniekers ons vertellen en anderzijds wat we later opzoeken op internet, dus WAT ze juist elke keer veranderen weten we niet exact)
– Aansluitingen gecontroleerd en een aantal andere verbindingen geprobeerd (probleem niet verholpen)
– Lithium batterij vervangen door een andere lithium (probleem niet verholpen)
– Zekeringen gecontroleerd (waren allemaal ok)
– Zwaardere booster geplaats (50 A ipv de voorgeschreven 25 A door Chausson (probleem niet verholpen, integendeel…dat ding werd gloeiend heet, zie iets verder in ons verslag)  

27/7/2021 : Late namiddag : We rijden terug naar huis en stoppen na ongeveer 200 km. De HH accu wordt nog steeds ontladen onderweg en er is nog een bijkomend probleem : De booster van 50A staat gloeiend heet. Onmogelijk om met de blote hand aan te raken. We willen/durven zo niet meer verder rijden en contacteren onmiddellijk de technieker van Alpha. Deze komt ons persoonlijk depanneren en sluit de booster onmiddellijk af. In plaats van verder naar huis te gaan, rijden we terug naar Temse zodat we de volgende ochtend de wagen terug kunnen binnen brengen.

28/7/2021 : Er worden door de technieker nog een aantal mogelijkheden bekeken maar ze vinden geen directe oplossing. De lithium batterij wordt vervangen door een AGM batterij en de booster blijft afgekoppeld. Er wordt ons verzekerd dat we zo veilig kunnen rijden. De batterij wordt nog altijd niet opgeladen maar ze beloven ons een oplossing te zoeken. We rijden terug naar huis in afwachting van nieuws van de dealer met hopelijk een oplossing.

11/8/2021 : We gaan langs de Fiat garage in Bitburg omdat we toch ook de alternator willen laten controleren. Menig ‘kenners’ hebben ons al gezegd : ’t is misschien de alternator. De Fiat -technieker zegt dat de alternator niet genoeg spanning geeft en beslist om in garantie een nieuwe te bestellen. We vinden het een beetje raar…een nieuw voertuig en een kapotte alternator, maar we hebben vertrouwen (nu nog) in de Fiat specialist.

19/08/2021 : De nieuwe alternator wordt bij Fiat geïnstalleerd maar helaas lost dat ons accu probleem niet op. Dus blijft onze vraag : Was de originele alternator echt kapot of is er iets anders aan de hand ? We hebben ondertussen een afspraak gemaakt voor 20/08/2021 bij Alpha in Temse waar ze volgens de technieker een drietal mogelijkheden hebben om het probleem op te lossen. Ze hebben ook telefonisch contact opgenomen (op onze aanvraag) met externe techniekers want blijkbaar is ons probleem een eerder zeldzaam fenomeen. Later zal blijken dat ook de tips van andere techniekers niet veel uithalen.

20/08/2021 : We brengen onze wagen binnen en er worden verschillende zaken uitgeprobeerd en getest. Er wordt ook terug een lithium batterij geplaatst. Het bedrijf is er van overtuigd dat het nu moet werken. De baas van het bedrijf vindt het zelfs ‘raar’ dat het bij ‘ons’ nog altijd niet werkt en klinkt een beetje alsof hij ons niet gelooft . . . Wij willen ook niets liever dan dat het werkt . . . en we vinden het zeker niet leuk om telkens 600 km over en weer te rijden en veel tijd te verliezen. In de late namiddag vertrekken we naar een camping in de buurt niet te ver van de dealer en we hopen dat het eindelijk werkt. Maar nog voor we bij de camping aankomen worden we al terug ontgoocheld. Als we stoppen op een parking begint op het Chausson Display het oranje lichtje te knipperen dat duidt op te weinig power/spanning in de startaccu. We nemen direct contact op met de technieker en die zegt ons dat hij ons in het weekend zal komen depanneren op de camping. We rijden naar de camping en zijn teleurgesteld maar vooral ongerust. Blijkbaar is er iets ‘uitzonderlijk’ aan de hand want noch Fiat, noch de camperdealer vinden een oplossing.
Even terzijde : De technieker kennen we persoonlijk en deze man heeft hemel op aarde bewogen om ons te helpen. Hem treft geen schuld. We vinden het jammer dat het bedrijf ons steeds laat terugkomen en ons niet doorverwijst naar een gespecialiseerd bedrijf. (met behoud van onze garantie)

22/8/2021 : Technieker komt langs in zijn vrije tijd en bevestigt wat we al aangaven aan de telefoon. Het werkt voor geen meter. De lithium batterij wordt er terug uitgehaald en vervangen door een AGM batterij. Aangezien de technieker van Alpha met de handen in het haar zit neemt hij contact op met een ex-medewerker die iets meer gespecialiseerd is in de materie. Bij hem mogen we op 27/8/2021 langskomen. We rijden terug naar huis en zullen dus een week later terugkomen om de andere technieker te laten uitzoeken wat er scheelt. (Het is dus niet het gespecialiseerd bedrijf waar we op gehoopt hadden, maar het blijkt toch iemand te zijn met kennis van zaken EN een link met Alpha, dus uiteraard met behoud van onze garantie). We kunnen de Alpha technieker niet genoeg bedanken dat tenminste hij het nodige initiatief probeert te nemen en mee naar een oplossing wil zoeken want van hogerhand werd er niet veel voorgesteld.

27/8/2021 : Vandaag kloppen we aan bij de ex medewerker van Alpha. Hij werkt een hele dag aan onze camper en ’s avonds kunnen we naar huis rijden. Volgens hem moet het nu werken. Hij heeft een andere configuratie gemaakt (helaas geen idee hoe of wat). Onderweg lijkt het iets beter te zijn, maar het groene lichtje op het display (dat aanduidt dat er 12V verbinding is) valt regelmatig uit.  We contacteren de technieker maar die verzekert ons dat we met een gerust hart op vakantie kunnen vertrekken en dat we bij thuiskomst maar terug moeten langskomen om nog wat verbeteringen aan te brengen. Accu opladen onderweg werkt dus soms wel en soms niet, maar we beslissen om er niet voor thuis te blijven.

31/8/2021 – 26/10/2021 : Op vakantie in Frankrijk en Spanje worden we nog steeds geconfronteerd met het niet opladen van de accu. We staan veiligheidshalve elke nacht aan de stroom. We schrijven en bellen nog een aantal keer met de technieker die ons zegt dat we in november terug mogen langskomen. Hij heeft nog research gedaan en nog wat dingen ontdekt en volgens hem zou het dan moeten opgelost worden. Let’s wait and see… We hebben dat al zoveel gehoord . . . we geloven er niet echt meer in.

08/11/2021 : Na onze Spanje reis gaan we eindelijk terug langs bij de technieker en er worden nog maar eens nieuwe configuraties uitgeprobeerd en de RedArc booster 25A wordt terug geplaatst, zoals origineel door Chausson ook voorgeschreven. Als we onze camper ophalen proberen we toch een verklaring te krijgen waarom het tot nu toe nog niet werkte.  We krijgen een voor ons heel onduidelijke uitleg (tenslotte zijn we zelf geen techniekers) maar het zou erop neerkomen dat onze wagen FOUT van de fabriek is gekomen. Of iemand dan ooit al eens contact heeft opgenomen met Chausson om te vragen of zij op de hoogte zijn van gelijksoortige problemen : het antwoord is neen . . . triest !
We rijden weer terug naar huis en gaan nog een aantal ritjes doen om te zien of het nu goed functioneert. Want . . . het eigenaardige is dat het nooit ‘direct’ fout loopt. Het duurt altijd een paar dagen en dan komen de fouten (niet opladen) weer tevoorschijn….het blijft voor ons een hocus pocus verhaal.

10/1/2022 : Tussen november en januari merken we bij kleine ritten dat het nog steeds niet loopt zoals we willen. Als we voor een maand terug naar Spanje vertrekken wordt onderweg onze HH accu alsook de ijskast nooit of zeer zelden opgeladen. Leuk is anders. Het duurt nu al meer dan een half jaar en er wordt weinig of niets opgelost. Voor ons had  het logisch geweest als de dealer zou toegeven dat ze het niet vinden, dat ze voor dit soort problemen de know how niet hebben en dat ze ons naar een gespecialiseerd bedrijf sturen. Maar dat doen ze dus niet en het blijft knoeien.  We rijden ondertussen meer dan een half jaar met een nieuwe camper die nog nooit perfect gewerkt heeft  . . .

We schrijven een mail naar de manager van Alpha alsook de technieker (nog altijd de ex medewerker die in opdracht van Alpha de laatste wijzigingen aan ons voertuig heeft uitgevoerd)  en we krijgen enkel antwoord van de technieker dat het probleem dan bij de alternator moet gezocht worden.
We antwoorden teleurgesteld terug dat er al een NIEUWE alternator geplaatst werd en dat dat het probleem niet verholpen heeft. De technieker (nog steeds geen woord van de zaakvoerder) schrijft ons terug dat hij aan de technische dienst/bestellingen zal vragen om bij Chausson een aantal componenten te willen bestellen die dan eindelijk het probleem zouden moeten oplossen.
Het gaat om volgende componenten :
– Article 0802595 – Module 12V CBE FUS CHAUD 20
– Article 0802593 – Panneau CMDE CBE TR 180
– Article 0801045 – Boîte Deriv 80x80x40
– Article 0802594 – Boîte relais secu CBE
– Article 2001412 – Relais Feux Lat TVDL
– Article 0802606 – Module Redarc BCDC 25A
Tevens heeft de technieker ook de vraag gesteld of de verantwoordelijke van Alpha bij de bestellingen zou kunnen informeren bij Chausson of zij op de hoogte zijn van een soortgelijk probleem en of er een oplossing voor handen is. Deze vraag is echter nooit aan Chausson gesteld . . .

09 en 10/02/2022 : Ongeveer een maand later informeren we of de bestelling al in Temse is aangekomen maar er is nog niets binnen.

01/03/2022 : We sturen nog maar eens een mail naar Alpha om te vragen of de componenten al binnen zijn want we willen midden maart met onze camper vertrekken voor 3 maanden. Helaas zijn de meeste stukken nog niet binnen en er wordt zelfs gezegd dat de zekeringskast niet meer kan geleverd worden. En dat ze bij Chausson nog niet weten door welk model deze dan zal vervangen worden.
We vertrekken dus op reis met nog steeds dezelfde problemen aan boord en we hopen dat bij onze thuiskomst eindelijk goed nieuws komt.  

15/3/2022 tot 15/6/2022 : Op vakantie in Spanje en Portugal met nog steeds een camper die niet naar behoren werkt . . . we zitten met de handen in het haar . . . maar we laten onze vakanties ervoor. Het ding rijdt en brengt ons overal en we staan op campings zodat we stroom ter beschikking hebben.

28/06/2022 : We gaan eindelijk deze week onze nieuwe componenten geïnstalleerd krijgen. We blijven uiteraard sceptisch want het heeft nog nooit gewerkt, waarom zou het dan nu wel werken. De technieker laat ons twee dagen later weten dat het nu echt wel in orde is.
Bij starten auto gaat na enkele seconden dat groene lichtje aan en de ijskast werkt en de accu lijkt te worden opgeladen. We willen de komende dagen een beetje proefrijden om te zien of het nu echt in orde is.

28/6/2022 – 17/7/2022 : In deze periode rijden we ongeveer 750 à 1000 km en we merken dat het toch nog altijd moeizaam verloopt. Het opladen gebeurt ‘iets’ beter maar als we even stoppen onderweg krijgen we terug het oranje knipper-lichtje dat duidt op onvoldoende power/spanning startbatterij. Als we de ijskast uitschakelen verdwijnt na een tijd het oranje lichtje, maar met ijskast, al rijdend : nog steeds niet ok.
Als we de technieker bellen om te zeggen dat het nog niet helemaal ok is,  zegt die enkel : Dan moet je het probleem echt bij de alternator zoeken . . . pfff . . . hier gaan we weer . . .

20/7/2022 : We brengen onze auto bij Fiat Bitburg binnen en laten dan maar de alternator nog eens checken. Verontrustend resultaat : Alternator geeft niet genoeg spanning en zal dus vervangen worden in garantie. Zelf vinden we dit nogal kras. De originele alternator en de 2de alternator (geplaatst een jaar geleden) zouden dus allebei fout geweest zijn ? En nu een derde plaatsen ? Moeilijk te geloven dat dit de oorzaak is maar de garagist van Fiat is onvermurwbaar en niet voor discussie vatbaar om verder te zoeken. Hij zegt : Ik meet en ik vervang…Beetje kortzichtig voor ons maar we kunnen niet meer doen… En dat is het spijtige van de zaak : Fiat doet enkel het motorgedeelte : de alternator dus, en wil niet kijken naar het campergedeelte. En de dealer kijkt enkel naar het campergedeelte en niet naar de alternator…en wij ? Wij staan erbij en kijken ernaar. Geen technische kennis (alhoewel, we hebben al een jaar gelezen en veel geleerd, maar we zouden niet weten hoe er zelf aan te beginnen) en we zijn volledig afhankelijk van twee bedrijven die enkel bezig zijn met ‘hun’ ding en niet luisteren naar de klant of gewoon iets dieper willen kijken.
 

22/7/2022 : De alternator is geplaatst en de verantwoordelijke van Fiat meldt ons dat het probleem is opgelost. De alternator geeft genoeg spanning. Terwijl wij denken : Ja, maar hoe lang ? Want het gaat elke keer fout. En spanning of niet…hoe zit het nu met opladen van de HH accu onderweg ? Maar dat moeten we zelf uittesten natuurlijk. We rijden naar huis en zetten de camper voor de deur.

In de week die volgt doen we een aantal testen en wat blijkt ? Als we onderweg een paar keer stoppen krijgen we terug dat oranje lichtje van de startaccu op het Chausson display…knettergek worden we ervan…want wat rest er ons nog te doen ? We krijgen van heel veel mensen op een FB forum de raad om contact op te nemen met Alex Dickhoff. Hij is een kenner en hij heeft al vele mensen geholpen. We mogen gelukkig, niettegenstaande de man heel druk bezet is, bij hem langskomen.

29/7/2022 : We komen aan bij Alex Dickhoff in Nederland en we doen nog maar eens ons verhaal (hij heeft het ook al gelezen).
Deze man heeft echt naar ons geluisterd, heeft één en ander opgemeten, heeft ons een snelcursus accutechniek gegeven en IS DE EERSTE IN HEEL DAT VOORBIJE JAAR die echt de moeite heeft genomen om het geheel te analyseren, te plaatsen en uit te leggen. De reden dat het oranje lichtje van de startaccu NA de laatste interventie toch nog knippert is omdat de displays en bijhorende software van Chausson niet altijd compatibel zijn met de techniek van de slimme alternators. Als de slimme alternator minder spanning geeft (wat blijkbaar mag en kan) dan geeft dat bij Chausson verwarring wat resulteert in die foute berichtgeving. Het is dus enkel een vervelend detail dat dat ding af en toe knippert, maar we weten nu dat het onschadelijk is, dat het geen invloed heeft op de werking van het systeem, kortom, we moeten ons daar niks van aantrekken. (en enkel hopen dat de camperbouwers en de autobouwers ooit eens gaan samenzitten en samenwerken en dat garagisten leren met slimme alternators om te gaan)
Afin…dat is de verklaring van Alex en de toekomst zal uitwijzen of dat helemaal klopt. We gaan nu eerst drie maanden reizen en we gaan alle onregelmatigheden noteren. Maar we hopen dat het nu eindelijk in orde is want ons verhaal blijft bizar en frustrerend.

05/11/2022 : We rijden nu al weer bijna drie maanden in Spanje en is het goed ? Niet echt. Aanvankelijk hadden we onderweg altijd wel netjes 12V maar het oranje lichtje blijft knipperen.
En de laatste twee weken van ons verlof valt ook het opladen onderweg terug uit…grijze haren, paniek, frustratie alom 🙁
We krijgen een mail van een bedrijf in Wommelgem (die echt gespecialiseerd zijn in de materie) dat ons vertelt dat ze een wagen hebben binnen gehad met exact hetzelfde probleem. Zij hadden de oplossing na een kwartier. We zijn sceptisch maar we blijven toch ook hopen. Ooit moet het toch op te lossen zijn ?
In elk geval : als we in december thuis zijn en we hebben nog steeds last van dat oranje lampje dat soms flikkert (ook al zegt Alex dat het niet erg is), gaan we onze wagen daar nog 1 keer binnenbrengen. Als het inderdaad hetzelfde probleem zou zijn als de andere wagen die ze binnen hadden, dan zouden we na een uur onze wagen al moeten terug krijgen. We hopen dat onze grijze haren ooit terug hun normale kleur terug krijgen….

19/12/2022 : We hebben een afspraak bij Navex Wommelgem op 16 december. We hopen, we hopen, we hopen 🙂
Onze wagen wordt binnen gereden en wij mogen ons installeren in de wachtzaal. We zijn zenuwachtig … als deze mannen/vrouw het niet vinden dan weten we het ook niet meer. En na alles wat we in dat anderhalf jaar hebben meegemaakt, een mens zou voor minder sceptisch en zenuwachtig zijn.
Na een half uur komt Miguel bij ons langs en vertelt wat er aan de hand is . . . het probleem is gevonden en als we met twee aan zijn lippen hangen terwijl hij alles uitlegt klinkt het allemaal zo simpel. En dat hebben ze heel die tijd niet gevonden ? Niemand heeft dat gezien ?
Ikzelf kan het allemaal niet zo goed uitleggen maar het komt erop neer dat de kabel van de DCDC converter aan de foute zijde van de shunt was aangesloten (hoofdprobleem) en de DCDC converter was te licht om onderweg koelkast en accesoires te voorzien van stroom Deze werd dan ook vervangen door een 50 ampère model en bijhorende zekeringen geplaatst/aangepast.

19/12/2022 tot 17/02/2023: We kunnen het nog steeds niet geloven dat ons horror verhaal eindelijk lijkt te eindigen en we rijden twee maand proef. Alles werkt zoals het moet, geen lampjes die uitgaan, geen lampjes die fout gaan branden….HET WERKT !!!
We zijn zo content van het Navex team, Miguel, Huub en Joke, dat we ook bij hen een lithiumbatterij laten plaatsen, een combi lader/omvormer van Mastervolt en zonnepanelen.

We vertrekken half maart 2023 richting Spanje en we komen 4 maanden later terug met een gelukzalige glimlach. ALLES WERKT 🙂

Blij dat we eindelijk dit hoofdstuk kunnen afsluiten en we hebben in de toekomst slechts éen adres voor al onze elektronica en dat is Navex Wommelgem.

18 reacties

 1. Zit de polarisatie in de koelkast niet omgekeerd bij 12Volt? OP 220V maakt dat niet uit omdat dat wisselstroom is.
  Welk soort ijskast is het?

  1. Dank voor je berichtje…Ai…polarisatie ? Ik heb, zoals je hierboven kan lezen, geen notie van al die technische zaken.
   Ik kan je enkel zeggen dat het om een Thetford ijskast gaat, N4000 series.
   groetjes,
   Solange

   1. Dit is idd triest, kan het niet zijn dat er een diode tussen de HH en de autoaccu defect is.
    8 tot 32 ampère is echt veel dan moet er toch een kabel warm worden?
    Veel succes

    1. Goh, geen idee…ik ga ervan uit dat de vele techniekers die onze camper al gezien hebben, toch éen en ander uitgesloten hebben.
     Het verlies van 32A is nu niet meer. Dat was helemaal in ‘t begin met de lithium batterij.
     Daarna hebben we terug AGM laten plaatsen en kunnen we natuurlijk niet meer ‘controleren’ via een app, maar zoals geschreven : het probleem is verbeterd, maar het is nog niet 100 % zoals het moet.
     Als we rijden en de ijskast loopt mee, dan heb ik de indruk dat dit ten koste van de startaccu gaat. Dat die dan weer niet voldoende wordt opgeladen. Althans, dat maken we op uit het oranje lichtje op het display dat dan begint te branden.
     Al een heel jaar lees en probeer ik te begrijpen wat er mis is, maar ik ben ken helaas niet genoeg van de materie. Ik hoop dan ook dat de profs een oplossing kunnen vinden 🙂

     1. Gebaseerd op de opmerking losse verbinding, wij hadden steeds na starten of rijden dat de totale spanning even weggevallen was niet merkbaar.
      Bleek later dat de hoofdzekering los in de houder zat. Die was los gekomen met iets onder bed zetten.
      Succes

     2. Dank ! Ik ga het in elk geval meegeven met de volgende technieker die het zal bekijken. Hopelijk kunnen we ooit rijden ‘zonder’ zorgen 🙂

   2. Met polarisatie bedoel ik + en – 12V. Door een of andere oorzaak loopt hier een ongewenste tegenstroom.
    Batterij en alternator doen hun werk volgens mij perfect en is het probleem te zoeken bij de ijskast zelf en daar ben ik zo goed als 100% zeker van. Onder het rijden schakelt het systeem automatisch naar de alternator waarbij de startbatterij in hetzelfde circuit zit. Bij stilstand schakelt het over naar de leefbatterij.
    Het is telkens de ijskast die ofwel het ene ofwel het andere leegtrekt.
    Best mijn theorie doorgeven aan de technieker die je gaat aanspreken.
    Ik hoop dat je het probleem opgelost krijgt. Succes
    Groeten
    Eric

 2. Zou het niet kunnen dat je een slechte massa hebt die af en toe contact maakt.
  Niet opgeven zou ik zeggen, deze camper had al lang terug naar het fabriek gemoeten en daar de fout moeten oplossen.
  Succes.

  1. Dank u ! Ja, we willen liever dat het bij de dealer of een ander bedrijf wordt opgelost dan dat we terug moeten naar de fabrikant in Frankrijk. Hoe lang zijn we dan ons voertuig kwijt EN kunnen ze het ginder oplossen ? Daar heb ik ook nog twijfels 🙂

 3. Ik ben Alex Dickhoff
  Wij hebben al jaren een bedrijf in camper techniek.
  Wij werken zelfs met no cure no Pay.
  Email adres is slechter bereikbaar dan mijn telefoon nummer. 06 52200707.

  1. Ik heb je al gesproken via messenger. Je ging eens kijken voor een datum. Ik hoor het morgen wel 🙂
   Groeten,
   Solange

 4. Hallo, ik heb jullie verhaal met afschuw gelezen.
  Echt weer een geval van ondeskundigheid!
  Ik kan jullie niet direct helpen ,maar uit het verhaal lees ik 2 belangrijke zaken:
  1. Er wordt ‘even’ een Lithium accu vervangen voor een AGM. Dat kan helemaal niet, want deze hebben een andere lader nodig. Je moet dan het gehele elektrische systeem aanpassen.
  2. De start accu wordt ontladen door de huishoud accu tijdens rijden. Naar mijn inzien mist hier een goede accu scheider! Een Cyrix zou hier wonderen doen.

  Verder zou je alleen met verder technisch onderzoek de oorzaak kunnen vinden.
  Meten is weten! Succes met het probleem.

  1. Bedankt voor je reactie.
   De originele lader was voor AGM (dus die zit er nog steeds in).
   Sinds gisteren zit er een nieuwe alternator in…Vandaag gaan testrijden…ging iets beter, maar kan nog niet veel zeggen.
   We gaan in elk geval te rade bij een professioneel bedrijf.
   groetjes,
   Solange

  1. Hallo,
   Bedankt voor je reactie ! Ja inderdaad, al heel veel geld (en tijd) kwijt aan over en weer rijden zonder oplossing.
   We zijn momenteel in contact met een bedrijf die ons probleem bestuderen. Ik wacht nog op hun antwoord.
   Ik kijk alvast je filmpje !
   Groetjes,
   Solange

 5. goedenacht met verwondingen heb ik de story gelezen
  1is het een lithium accu of een lifepo4 ? een lifepo4 heeft een andere laadspaning bij mij 14,60 volt
  wat doet de bms van de accu (deze regelt het volladen ?
  de AGM accu deze past bij de ebl van shaudt en hier zoek ik het probleem de accu wordt ontladen met 32ampuur dat is super zware ontlading
  dit kun je oplossen en wel op deze manier met 1amperemeter dan stuk voor stuk de zekeringen van de ebl eruit halen op een moment zal de ontlading stoppen dan heb je de goede zekering te pakken waarbij de ontlading plaats vindt zoek in je boek van de ebl op welke verbruiker het is daar zit in iedergeval 1grote fout ( het kan ook een plakkend relais zijn ) maar met de zekering controle zal ook deze uitschakelen dat zou ik proberen en dat verhaal van de koelkast zou ik testen door een kabel te maken van 12volt en testen met een externe accu en meten met 1amperetang wat het verbruik is dat kun je als waarde gebruiken en vergelijken met wat de fabrikant van de koelkast voor schrijft

  naar mijn bescheiden mening is of het ebl blok defect of de koelkast 32 amp ontlading is heel veel door dit verbruik kan de laad installatie problemen ondervinden het is een camper met intelligente alternator deze levert variabel naar vraag van het systeem 32amp is teveel en zou daar op kunnen reageren en als veiligheid zich uitschakelen

  het nr 1 probleem is de ontlading van 32amp los dat op door te meten welk circuit dit veroorzaakt makkelijk te doen door die zekeringen te verwijderen en kijken of de ampere meter op 0 valt
  hopende u voldoende tools gegeven te hebben en dit leidt naar de oplossing

  1. Hallo,
   Bedankt voor uw uitgebreide reactie.
   Het leeglopen met 32A dat is ondertussen opgelost. In de verschillende interventies die ze gedaan hebben kwamen ze altijd al iets dichter tegen de oplossing maar het laden gebeurt nog niet zoals het moet.
   Momenteel hebben we geen lithium aan boord maar een AGM. De lithium die er aanvankelijk in was, was PowerXtreme.
   Zelf kennen we heel weinig van techniek en aangezien ons probleem toch redelijk complex is (niemand vindt echt de oorzaak en oplossing) prutsen we niet graag zelf. We zijn nu in contact met een bedrijf die ons probleem bestuderen 🙂 Hopelijk kunnen zij ons helpen.
   Groetjes,
   Solange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *