Always on the Road

Spanje 2023

We zijn een paar maanden thuis geweest (veel te lang naar onze goesting) maar nu is het dan eindelijk weer tijd om door ons favoriete land te reizen. De eerste week in Frankrijk verliep een beetje moeizaam wegens een technisch defect maar tijdens de tweede week van maart steken we dan toch de Spaanse grens over. Bedoeling is om door het land te trekken tot eind juni. We gaan uiteraard een aantal bekende plaatsen terug bezoeken omdat we daar ons hart verloren zijn, maar we gaan ook de tijd nemen om nieuwe dorpen en steden te ontdekken. Naast een afspraak eind april met onze dochter in Tarifa hebben we geen vast schema.

8 tot 20 maart 2023
's Agaro - Sant Feliu de Guixols

Onze eerste stop in Spanje wordt s Agaro. Vroeger was dat steevast Calonge, maar zoals eerder geschreven, de camping in Calonge is overgenomen door de commerciele groep Sènia en die hebben maar éen doel : in de zomer zoveel mogelijk toeristen aan hoge prijzen logeren en in voorjaar, najaar en winter gewoon de boel gesloten houden. Camperplaatsen zouden een alternatief kunnen bieden, maar de campings hebben veel macht bij de gemeentes en de camperplaatsen zijn dus heel dun gezaaid (buiten een grote ‘zigeunerparking in Platja d’Aro waar meer langverblijvers staan dan wat anders en waar geen voorzieningen zijn).
In Palamos zijn er twee officiële plaatsen en in s Agaro is er de kleine camperplaats sagaroarea (maximum 12 campers) waar we in November al stonden. We hebben hier gereserveerd en kregen meteen (toevallig maar leuk meegenomen natuurlijk) de mooiste plek. Deze camperplaats is heel basic maar voldoet aan al onze eisen en de eigenaars Anna en Toni zijn de vriendelijkheid zelve. We zijn blij dat we ons geld aan zo’n mensen kunnen geven en niet aan de grote ketens.
We liggen iets in de hoogte en dat maakt dat we elke ochtend opstaan met zicht op de zee. Beneden ons ligt de baai Santa Pol (s Agaro) die gelegen is tussen links Platja d’Aro en rechts Sant Feliu de Guixols. Het gebied is woest en prachtig. We fietsen hier de mooiste routes en gaan op zoek naar de verschillende miradors (panorama punten) waar je na een stevige en vermoeiende klim beloond wordt met prachtige vergezichten. We komen hier nu al een paar jaar, maar het blijft indrukwekkend en adembenemend mooi. Hier komen we tot rust en we voelen dat de ‘stress’ van thuis (dagdagelijkse dingen waar ieder mens mee kampt) volledig van ons afglijdt en dat we éen zijn met de natuur. Lekker eten en drinken mag hier natuurlijk ook niet ontbreken en naast de voor ons al bekende adresjes in Platje d’Aro ontdekken we nog nieuwe dingen in s Agaro. En zoals altijd genieten we dubbel omdat een fles wijn hier drie keer minder kost als bij ons. Dat maakt het drankje nog net iets aantrekkelijker.
Uiteraard gaan we weer op zoek naar geocaches, waarover je meer kan lezen op de pagina aldaar.
Op 20 maart verlaten we s Agaro maar we zijn al bijna zeker dat we in juni op de terugreis nog een stop gaan voorzien.

20 tot 27 maart 2023
Barcelona (Mataró)

We stoppen een weekje in Mataro waar we ons installeren op Camping Barcelona. Leuke camping die heel veel services biedt om de hoofdstad van Catalonië een bezoek te brengen. Er rijden speciale campingbussen tegen kleine betaling rechtstreeks naar het centrum, je kan een gratis shuttle nemen tot aan het station van Mataro en daar een trein nemen tot in Barcelona (duurder dan de campingbus). Je kan tickets kopen voor musea en attracties, ze beschikken over een supermarktje en restaurant dus kortom : een goede basis om van hieruit Barcelona te gaan verkennen. Het is onze eerste keer dus de stad is ons volledig onbekend. Eigenlijk hebben we een reden om hier te zijn. Barcelona bezoeken is éen ding, maar zo’n citytrip als we met de camper onderweg zijn was niet echt prioriteit. We hebben dit gepland omdat onze favoriete juwelier van Tarifa twee jaar geleden helaas verhuisd is naar Barcelona. (tijdelijk weliswaar, maar voor 2024 zullen ze niet terug naar Tarifa gaan). Omdat we dit jaar 20 jaar samen zijn wilden we een speciale ring uit hun collectie kopen. Dus, dan stoppen we toch gewoon even langs Barcelona ? En nu we hier dan toch zijn, laat ons dan ook maar meteen die mooie stad gaan ontdekken.
Aangezien we wegens tijdsgebrek niet echt veel voorbereid hebben baseren we ons op een reisblog van een Nederlandse jongedame die in Barcelona geboren is. We volgen haar favoriete route door de Gothische wijk en dat is voor ons al een voltreffer. We vallen van de ene ‘ohs’ in de andere en we staan versteld van de prachtige architectuur in de stad. Het is de stad van Gaudi en dat merk je uiteraard maar ook andere huizen en bouwwerken zijn gewoonweg prachtig ! Na enkele uren door de stad te lopen zijn we al een beetje verliefd geworden op deze Catalaanse stad.