Always on the Road

Portugal 2022

Op 15 maart 2022 zijn we met onze camper vertrokken voor ongeveer 3 maanden Spanje en Portugal. We zijn iets langer in Spanje blijven hangen dan initieel gepland maar begin mei zijn we dan toch de grens overgestoken. Portugal is helemaal nieuw voor ons en we zijn benieuwd. We hebben veel goeds gehoord over het land maar de specialisten raden ons wel af om de Algarve te doen . . . maar laat dat nu net de streek zijn waar we willen beginnen. We moeten zelf ontdekken wat ons het meest bevalt of niet bevalt want smaken verschillen. We beginnen met het eerste stadje net over de grens : Tavira.

3 tot 6 mei 2022
Tavira

Als we Mazagon in Spanje verlaten rijden we ongeveer 115 km tot in Tavira. Eerste keer op Portugese bodem en aan de grens worden we direct gestopt voor een kleine controle. De agent spreekt ons aan in het Duits (vanwege de nummerplaat), maar wanneer hij hoort dat ik Belgische ben vraagt hij of hij Frans kan praten. Een heel vriendelijke man die buiten onze identiteitskaart en rijbewijs niets bijzonders vraagt. Hij wenst ons een prettig eerste verblijf in zijn land.
We installeren ons op Algarve Motorhomes Park Tavira en we zijn opgelucht na de triestige camping in Mazagon (Huelva) om hier een mooie, propere en goed georganiseerde camperplaats te vinden. Professioneel personeel die meerdere talen spreken en supervriendelijk. Onze eerste indruk van Portugal is positief 🙂
We nemen de fiets en gaan Tavira verkennen. Dit doen we aan de hand van een aantal geocaches. Meestal brengen die je naar de interessante plaatsen in de stad. Ons eerste indruk is niet waw en we moeten een beetje wennen aan de totaal andere sfeer dan in Spanje.  Het eerste wat ons opvalt is dat we alleen maar Engels horen. We wisten van horen zeggen dat de Algarve bijna een Britse enclave was en dat lijkt in het eerste stadje dat we bezoeken te kloppen. Na een middag doorgebracht te hebben in het oude centrum hebben we eigenlijk weinig Portugezen gezien. In onze place to be Tarifa zijn ook veel toeristen, maar je hebt daar een gezellige mix van toeristen en locals. Hier vinden we dat niet echt terug en het neemt veel weg van de authenticiteit. Maar goed, we zijn hier slechts 1 dag en waarschijnlijk moeten we nog wat afkicken van ons geliefde Spanje 🙂
Op dag twee maken we vanuit Tavira een fietstocht naar Cabanas en Cacela Velha, twee kleine dorpen die ons worden aangeraden om zeker te bezoeken. Cabanas kan ons maar weinig boeien en Cacela Velha is mooi gelegen maar ook daar hebben we niet het waw-gevoel. We bezoeken er wel een klein kerkhof dat merkwaardige familiegraven heeft. Het is een beetje luguber want door de vensters van de lijkenhuisjes kan je de doodskisten zien staan omringd door foto’s van de overledenen.
We fietsen terug en maken nog een stop in Cabanas waar we een hapje eten . . .We worden aangesproken met ‘my dear’ en ook de menu is op maat gemaakt voor de ‘toerist’.
Op dag drie maken we een fietsuitstap naar de andere kant : Santa Luzia en Pedras de El Rei. Santa Luzia is een klein vissersdorpje maar naast een aantal vissershuisjes en kleine bootwerven is er niks speciaals.  In Pedras de el Rei moeten we onze fiets laten staan net voor de rivier. Vanaf daar kan je een treintje nemen op het schiereiland Ilha de Tavira dat je tot aan het strand brengt. Aan de terminus van het treintje kom je in een mini dorpje terecht met souvenirwinkeltjes en restaurants. Hier idem dito : alles heel erg afgestempeld op de toerist en geen locals te bespeuren.
Na drie dagen trekken we iets verder richting Falesia (in de buurt van Albufeira)

6 tot 9 mei 2022
Falesia en Albufeira

In falesia installeren we ons op de camperplaats van dezelfde groep als in Tavira. Het is spannend want blijkbaar is Falesia zeer gewild en is deze plaats bijna constant volzet. Maar we wagen het erop en hebben nog een plan B voor als het niet lukt want in dezelfde straat is nog een ander camperpark. Maar we krijgen een plaats toegewezen en weer kunnen we alleen maar herhalen dat de camperplaatsen van deze groep tot in de puntjes in orde zijn.
Waarom er in Falesia zoveel volk staat is ons een beetje een raadsel want eigenlijk is er niets of weinig te zien. Op 400 m heb je weliswaar een mooi strand maar het dorpje zelf stelt echt niks voor. We gaan er ‘s avonds wel eten in een leuk restaurant waar ze lekkere vis hebben voor niet te veel geld. Wat eten en drinken betreft is Portugal goedkoper dan Spanje, wat ons verbaast, want het is hier echt heel toeristisch. Maar als we voor 0.80 euro een koffie kunnen drinken en voor 1 euro een flesje sprankelend water krijgen (met ijs en citroen) moeten we toch even slikken. Dat hebben we nog nooit meegemaakt (behalve in Marokko vroeger, maar Afrika is sowieso goedkoper dan Europa).
Een dag later fietsen we naar Albufeira dat ongeveer 10 km verder ligt. Het is er snikheet en verschrikkelijk druk. Je kan er over de koppen lopen . . .  Niet echt een aangenaam moment om hier rond te lopen. We informeren ons wel bij een agency voor een boot langs de kuststrook. Je hebt verschillende mogelijkheden van vervoer (speedboot, catamaran, kayaks enz) en je kan kiezen uit dolfijnen met de grotten, dolfijnen zonder de grotten, de grotten met ontbijt op een strand, de grotten zonder ontbijt enz enz…Duizend en éen mogelijkheden…als de toeristen het maar kopen. Maar goed, we willen toch wel die grotten zien en dat kan je eigenlijk maar op éen manier en dat is per boot.
Aangezien Suzette niet echt een waterrat is en dus niet direct zit te wachten op een speedboot of een kayak kiezen we voor een catamaran en boeken die voor de volgende dag. We betalen een paar euro’s extra voor het topdek en op die manier hopen we ook om niet met ‘teveel’ te zitten. De dame raadt ons aan om in de voormiddag te gaan, dan is er meestal minder volk. We geloven haar maar op haar woord 🙂
We fietsen naar de haven om te zien waar we de volgende dag moeten vertrekken en kiezen daar ook iets uit om te lunchen. Het is er rustiger dan in de oude stad en er waait een heel kleine maar toch af en toe verfrissende bries. We gaan aan tafel in El Barrio tapas restaurant en we zijn aangenaam verrast. Top service en heerlijke tapas voor een redelijke prijs. Weliswaar iets duurder dan wanneer je hetzelfde in het binnenland zou eten, maar voor een uitzicht op la Marina de Albufeira is het best ok.
De volgende ochtend staan we terug in Albufeira  om in te checken voor de boottrip die ons langs de kuststrook van Albufeira tot in Benagil zal varen. De catamaran zit inderdaad niet tjokvol en dat kunnen we alleen maar appreciëren. Tijdens deze trip hebben we hier in Portugal voor het eerst een echt ‘waw’ moment. Prachtige kleine strandjes omringd met rotsen en grotten die de Atlantische oceaan trotseren. Echt een prachtig stuk natuur !
Na drie nachten in het rustige Falesia te hebben geslapen gaan we verder en onze volgende stop wordt Luz bij Lagos. Er blijkt een hele mooie camping te zijn en van daaruit kunnen we een aantal uitstappen doen.  Portugal kan ons tot nu toe nog niet verrassen of bekoren zoals Spanje dat heeft gedaan, maar misschien dat dat nog moet komen . . .

9 tot 12 mei 2022
Luz (Lagos)

Van vrienden hebben we het adres gekregen van een luxe camping en we willen, ook omdat het zo warm is, een paar dagen gebruik maken van wat extra comfort. Dus rijden we van Falesia naar Luz waar we ons installeren op camping Turiscampo. De camping oogt inderdaad mooi en heeft alle faciliteiten : zwembad, fitnesszaal, supermarkt, restaurant, top meertalig personeel enz enz. Ze zijn duidelijk gespecialiseerd in bungalow – verhuur maar er staan ook redelijk wat campers en caravans. Die plaatsen zijn ok maar niet top. Voor de prijs van 31 euro per nacht moet een camperplaats eigenlijk helemaal top zijn. Als we vergelijken met Playa de Mazarron in Bolnuevo waar we slechts 18 euro betalen voor een zeer mooi afgewerkte plaats dan is dit hier overdreven duur.Maar we klagen niet want de rest van de camping is echt dik in orde. Sanitairgebouwen zijn blinkend proper en ook dat vinden we een pluspunt.
Bedoeling is dat we hier een paar dagen rusten en dat we ook Lagos en misschien zelfs Sagres gaan bezoeken. Naar deze twee bestemmingen rijdt een bus. Met de fiets rijden we eerst naar het dorp aan de zeekant en dat vinden we alle twee heel mooi. Het is niet groot maar het is ook niet overdruk en na Albufeira is dat toch een verademing. We eten er ‘s avonds in een restaurant waar je een idyllisch zicht op de Atlantische oceaan hebt. Het eten is niet top en de service evenmin maar dat was te verwachten. De mensen komen toch voor het prachtige zicht en de rest nemen ze er dan maar bij.
Het is verschrikkelijk warm in Luz en we lopen er de twee volgende dagen een beetje verloren bij. Niet echt zin om met zo’n temperaturen een stad te gaan bezoeken en we missen nog steeds Spanje. Alsof het een logische stap is beslissen we op avond drie dat we terug naar Spanje gaan. We willen zeker het binnenland van Portugal bezoeken maar we willen het liever plannen voor in het najaar. Het voelt gewoon nu niet de juiste moment en we willen liever eerst nog een powertrail gaan geocachen in Isla Cristina in Spanje, net over de grens met Portugal en dan willen we een tweetal weken een beetje chillen in Bolnuevo. We waren er in het begin van onze vakantie maar toen was het weer nog niet top. En nu lijkt het ons een goeie moment om gewoon even te genieten van zon, zee en strand, lekker eten, wat fietsen en geen nieuwe ontdekkingen. Die houden we voor het najaar.
Dus hier eindigt ons eerste Portugal verhaal, zij het korter dan verwacht. Maar uitgesteld is niet afgesteld. We komen zeker terug en richten ons dan op het authentieke Portugal.