Always on the Road

Frankrijk 2024

Februari 2024

Op zondag 11 februari vertrekken we met onze camper voor een reis van ongeveer 4 1/2 maanden. Niettegenstaande we vooral in Spanje en Marokko zullen reizen beginne we onze roadtrip in Frankrijk. We willen hier eerst een aantal geocaching trails doen met de fiets. We hebben tijd genoeg en afhankelijk van het weer zullen we dus korter of langer in Frankrijk blijven.

11 tot 12 februari 2024
Mirecourt

Als we zondag in de namiddag ons huisje in Bollendorf achter ons laten willen we de eerste dag niet te ver rijden. We willen sowieso heel chill reizen en vooral ook rusten. We hebben de laatste twee maanden heel veel afspraken gehad, huisje helemaal in orde gemaakt, drukke feestdagen enz enz…
Tijd voor ontspanning dus en vooral Niks moet, Alles mag.
We stoppen in Mirecourt op de camperplaats van Camping Car Park. We waren hier al een paar keer maar vandaag valt het wat tegen. De verzorgingsplaats heeft geen water en ook de chemische toilet kan niet nagespoeld worden. Toch niet echt Camper car Park waardig. We blijven gelukkig slechts 1 nacht en rijden de volgende ochtend door naar Saint Vulbas.

12 tot 14 februari 2024
Saint Vulbas

In Saint Vulbas stoppen we op de camperplaats van Camping Car Park. Voor ons in Frankrijk nog altijd een topformule op doorreis. We stoppen hier omdat we een aantal geocaches willen doen. Met de fiets begeven we ons richting Via Rhona en komen aan in La Balme les Grottes. In de zomer is het hier waarschijnlijk een gezellige boel maar vandaag oogt het compleet uitgestorven. Ook de grotten zijn ‘fermé’ en we kunnen zelfs nergens iets drinken. Dan maar terug de fiets op richting Saint Vulbas. We doen wat we hier kwamen doen, namelijk geocachen en vertrekken op woensdagochtend verder naar Trept.

14 tot 17 februari 2024
Trept (Crémieu & Arandon)

Van Saint Vulbas rijden we slechts een kleine 30 km verder naar Trept. Dit moet zowat het record zijn in minimum afstand. We staan er op de Area de camping car Park van Trept. Hier zitten we vlak aan de Voie Verte  waar er geocaches liggen richting Crémieu en richting Arandon.  Vooral Crémieu bevalt ons enorm als historisch dorpje. We kuieren wat door de straatjes en bezoeken ook de remparts in de hoogte. Met de fiets een hele onderneming maar al puffend en zwetend geraken we boven. Het weer zit niet echt mee dus idyllische foto’s hebben we niet.
Een dag later fietsen we naar de andere kant en komen we terecht in Arandon. We hebben honger en willen iets eten….maar het enige wat we vinden is een café ‘local’ waar er een plat du jour wordt geserveerd. Als we vragen of we gewoon een stuk brood kunnen krijgen met een omelette krijgen we een vieze blik en een strenge ‘non’, je suis toute seule…Ik ben alleen en ik heb geen tijd voor extra’s…We kunnen iets drinken en als we geen plat du jour willen dan is dat ons probleem.
De plat du jour is ons te zwaar..dat is voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en we moeten daarna nog redelijk ver fietsen. We doen nog een poging en vragen gewoon een stuk baguette…maar dat is ‘prison’ food zegt ze, water en brood…Als we ons er bij neergelegd hebben dat we hier niks gaan eten komt ze ineens naar onze tafel met de vraag of we een sandwich met saucisson willen…Ja graag ! Ineens kan dat dan wel en na enkele minuten komt ze met een mandje met twee baguettes met saucisse. Het roze plastiek mandje heeft een oorlog meegemaakt en is al heel lang niet meer afgewassen maar we hebben honger en het brood met saucisse smaakt lekker. Na deze ‘overheerlijke maaltijd’ fietsen we nog even langs de Via Rhona en keren dan terug naar Trept.
Van de drie dorpjes (Trept, Arandon en Crémieu) is Crémieu het meest interessante en authentieke dorp.
Na drie nachtjes hebben we hier alles gezien en zakken we iets verder af naar het Zuiden. Onze volgende stop is La Roche de Glun waar we ook weer stoppen voor een geoache trail.

17 tot 21 februari 2024
La Roche de Glun

In La Roche de Glun komen we ook weer vooral om te geocachen. Er ligt hier een schat aan doosjes. La Roche de Glun en Glun vormen de grens tussen Ardèche en Drôme. Het dorpje ligt als een soort eilandje tussen twee armen van de Rhone. We staan op Camping car park La Roche de Glun,  wat aan de  structuur van het terrein te zien, vroeger waarschijnlijk een camping was. Goed gelegen maar redelijk vervallen. Overal ligt er vuil dat wordt achtergelaten (de officiële containers staan 750 m aan het tennisveld en helaas zullen er altijd viezerikken zijn die het vuil dan maar zo achterlaten. De verzorgingsplaats is, als wij hier zijn, bezaaid met slijkerige putten. Het maakt het verzorgingsproces niet echt aangenaam. Spijtig dat de organisatie van Camping Car Park blijkbaar geen controles uitvoert op haar parken. Kan beter !
We fietsen langs de Rhone van Glun naar Tournon en steken door naar de andere kant van de Rhone via de hangbrug ‘Passerelle Marc Seguin’. De brug is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsen en dat maakt het heel aangenaam om op deze manier de Rhone over te steken. Prachtige vergezichten en uitstekend voor mooie fotografie maar helaas heel donker weer. De paar foto’s die we hebben schetsen niet het juiste beeld van wat we gezien hebben. Bij zomerweer moet het hier prachtig zijn.
Ik ben al heel de week verkouden en vandaag krijgt ook Suzette keelpijn en voelt ze zich fleps Ons fietsschema met de te bezoeken dorpjes wordt even on hold gezet. We lassen een rustdag in en gaan proberen een dokter te vinden. Zeker met mijn longen wil ik kost wat kost vermijden dat het erger wordt.
Na de rustdag en doktersbezoek die ons geruststelt dat het enkel een virus is op de bovenste luchtwegen en dat we gewoon geduldig moeten zijn…het wordt wel weer beter …, gaan we nog éen dagje fietsen in de omgeving. We beperken ons tot de geplande geocaches en beslissen om de historische dorpen later grondiger te bezoeken. Morgen rijden we verder richting Aramon.

21 tot 23 februari 2024
Aramon

Onze volgende stop is Aramon op de camperplaats van Camping car Park. Onze hele reis doorheen Frankrijk hebben we enkel op plaatsen van deze groep gestaan en het bevalt ons enorm. Soms zijn ze al eens wat minder mooi maar voor ons blijft het grote voordeel dat je op voorhand kan zien of er nog plaats is. Je rijdt nooit tevergeefs naar een bepaalde plek.
De GPS stuurt ons via het dorp en we landen in een doodlopende straat maar na een tweede poging lukt het wel om de ingang van het terrein te vinden.Blijkbaar zijn we niet de enigen want op de reviews schijnen meerderen hun beklag te doen dat het slecht staat aangeduid.
We verkennen het leuke dorp met de fiets en we worden verrast van haar schoonheid. Maar het is februari en het lijkt alsof er niemand woont. Rond het einde van de schooltijd zien we wat ouders met kleine kinderen maar als die allemaal in hun huisjes verdwijnen wordt het weer rustig.
We vinden 1 restaurant dat open is en daar willen we dan ook gaan eten. Het is de eerste keer sinds we vertrokken zijn dat we uit eten gaan en dat is niet van onze gewoonte 🙂 Meestal ligt ons restaurant bezoek een pak hoger maar het weer en de kalme maand februari maakt dat we tot nu toe ‘s avonds in de camper bleven. Het kleine restaurant Lou Boqueria is gezellig zitten, vriendelijke bediening en lekker eten. De kaart is niet groot maar het is allemaal vers en heerlijk. We genieten van een heerlijk stuk Boeuf voor mij en een Turkse Kefta voor Suzette.
De volgende dag willen we gaan fietsen maar onze verkoudheden gaan echt de goede kant niet uit. Bij mij is het, tegen alle verwachtingen in, iets beter, maar Suzette hoest praktisch de hele dag door. We blijven een dag in de camper en hopen dat rust beterschap brengt.
De ochtend nadien willen we toch een frisse neus halen en fietsen we nog een rondje Via Rhona. Rond de middag beslissen we dat we met onze camper gaan verhuizen naar het nabijgelegen Vallabrègues.

23 tot 25 februari 2024
Vallabrègues (Beaucaire en Tarascon)

We verhuizen met onze camper naar Vallabrègues. Zo’n korte rit van de ene camperplaats naar de andere hebben we nog nooit gedaan. Maar de camperplaats van Camping Car Park stond ons aan op de foto’s en ze stelt niet teleur. Heel netjes, heel aangenaam om te staan, naast een meer en op fietsafstand van een supermarktje. Van hieruit kunnen we eerst Vallabrègues ontdekken, daarna Tarascon en dan Beaucaire. Ze zijn alle drie heel mooi en ook hier, zoals in Aramon, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In Vallabrègues is het helemaal uitgedoofd in dit seizoen maar in Tarascon is er iets meer leven. Niet veel, maar iets. Het prachtige kasteel domineert het landschap als je komt aangefietst. Aan de andere kant van het water ligt Beaucaire en ook daar weer idyllische straten en pleintjes. De laatste dag fietsen we ook nog via een heuse klim naar de abdij van St Roman. Na de klim wordt je wel beloond met de overblijfselen van deze prachtige abdij en wordt je getrakteerd op indrukwekkende vergezichten.
We hebben in twee dagen enorm veel gezien maar we moeten hier zeker nog eens terug komen als we ons minder ziek voelen. In de zomer is het waarschijnlijk ook wat levendiger en kan je eindeloos flaneren in de smalle straatjes.
De foto’s zeggen meer dan tekst dus hieronder wat beeldmateriaal van de authentieke dorpjes en de abdij St Roman.

25 tot 26 februari 2024
Amélie-les-bains Palalda

We stoppen nog een laatste keer in Frankrijk vooraleer we de grens oversteken naar Spanje. Het wordt Amélie les bains Palalda op de camperplaats van Camping Car Park. Een grote plaats maar 2 km verwijderd van het dorp. Normaal gezien peanuts voor ons maar het is al late namiddag en koud en we geven er de voorkeur aan om te rusten. Gezondheid gaat voor.
Vanaf morgen zitten we in ons geliefde Spanje en kan je aldaar onze avonturen volgen 🙂