Always on the Road

Frankrijk 2022

13 tot 15 juni 2022
Goudargues - Contrexéville - Home

Na drie maanden reizen doorheen Spanje en Portugal stoppen we nog twee keer in Frankrijk alvorens naar huis te gaan.
Onze eerste stop is Goudargues in het departement Gard. Het is snikheet, we zijn alle twee een beetje verkouden en wat fleps, maar we gaan tegen de avond toch heel even kijken in het dorp. Vanop de camperplaats is er een leuke binnenweg die ons 10 minuten later bij de lieflijke en authentieke straatjes brengt. Goudargues wordt ook wel het Venetië van Gard genoemd en dat komt omdat er een klein riviertje door het dorp loopt. Het is maandagavond en er is veel gesloten maar dat vinden we niet erg. Na een uurtje zit onze korte wandeling erop en gaan we terug naar onze camper omdat we morgen ook weer vroeg willen vertrekken.
Onze tweede en laatste stop in Frankrijk is Contrexéville en dat is eerder teleurstellend. We willen graag ergens gaan eten, maar in het centrum is alles dicht, op éen pizzeria na die enkel tafels heeft in de knallende zon. Uiteindelijk komen we terecht in een ander Italiaans restaurant net buiten het centrum waar we redelijk eten en een witte wijn krijgen die veel te warm is.
De volgende ochtend rijden we naar huis . . . om alweer plannen te maken voor onze volgende trip, ergens eind augustus 🙂
Hieronder nog enkele foto’s van Goudargues.

16 tot 17 augustus 2022
Contrexéville

En we zijn weer vertrokken. . . . en hopelijk voor lang 🙂
Het plan is om met onze camper rond te reizen tot eind november. Frankrijk en Spanje staan zeker op het programma, misschien ook Portugal, maar niets ligt vast.
We willen eerst een tweetal weken gaan geocachen in Frankrijk maar de streek waar we willen beginnen in Bourgondië voorspelt drie dagen regen. Dan maar even afwijken van het plan en we zetten ons een nachtje op de Aire Camping Car Park van Contrexéville. We waren hier al eerder toen we in juni terug naar huis reden. Als we aankomen nemen we de fiets en beslissen we om Vittel te verkennen. We zijn er nog nooit geweest en we hopen dat het iets meer te bieden heeft dan Contrexéville. Vittel is natuurlijk bekend om zijn water en dat is bepalend voor de hele sfeer in het dorp. Zowel de source van Vittel als Hepard hebben hier hun oorsprong, er is een kuuroord, er zijn parken, speelpleinen enz. Het is een mix van schoonheid en vergankelijkheid. Niet echt ons ding, maar wel leuk om eens een keer gezien te hebben. Een namiddag is meer dan genoeg om alles te verkennen. Morgen rijden we verder door naar Seurre.

17 tot 19 augustus 2022
Seurre

Aangezien het nog even regenachtig blijft in het gebied waar we willen geocachen, verblijven we nog twee dagen in Seurre op Aire de Camping Car Park Seurre. We verkennen éen namiddag het dorp, gaan er ‘s avonds iets eten maar vinden het voor de rest niet echt interessant. We blijven nog éen dag op de Aire staan en nemen een ‘rustdag’ en wachten ondertussen tot het beter weer wordt om door te rijden naar Pouilly en Auxois.

19 tot 22 augustus 2022
Pouilly en Auxois

De regen heeft eindelijk plaats gemaakt voor wat zon en in Pouilly en Auxois installeren we ons op camping Vert Auxois. Hier gaan we vooral geocachen (zie onze pagina aldaar) langs de Canal de Bourgogne.
We arriveren hier net op de juiste dag want in de late namiddag wordt het zeer kleine maar gezellige dorpsplein omgetoverd tot een avondmarktje. Je kan er eten en drinken en een aantal lokale producten kopen. We zetten ons aan een tafeltje, bestellen een wit wijntje en kiezen voor een heerlijke paëlla. Dit is Frankrijk . . . sfeer op een marktplein, lekkere gerechtjes aan niet te dure prijzen en genieten ! Het moet niet altijd een driesterren restaurant zijn 🙂
Hier blijven we drie nachten en gaan dan verder naar Montbard waar we onze geocachetoer langs het kanaal verderzetten.

22 tot 26 augustus 2022
Montbard

In Montbard staan we met de camper op Camping Municipal Les Treilles. Dikwijls zijn gemeentecampings in Frankrijk wat slordig en verouderd, maar deze is verrassend mooi. Heel ruime plaatsen waar we zelf eentje mochten uitkiezen en een supervriendelijke ontvangst. De bedoeling is dat we hier weer verder langs het Canal de Bourgogne gaan fietsen om te geocachen maar de eerste namiddag gaan we Montbard zelf ontdekken.  De gemeente heeft heel mooie gebouwen en alles staat hier een beetje in het teken van de natuurgeleerde  Georges Louis Leclerc oftwel Graaf van Buffon. Er is een museum Buffon en een park Buffon. Op het ogenblik dat wij er waren stonden er vele gebouwen in de steigers en dat was een beetje spijtig. We hielden een beetje een dubbel gevoel over aan deze kleine stad want naast een aantal mooie gebouwen en een park was er eigenlijk niet veel te beleven.
Tijdens éen van onze fietstochten langs het kanaal zijn we even afgeweken om naar Flavigny sur Ozerain te fietsen. Het was snikheet en het was een heuse klim van het kanaal naar het dorp maar het was wel de moeite. Het is éen van ‘Les plus Beaux Villages de France’. In de abdijgebouwen van de voormalige benedictijnenabdij is de fabriek gevestigd die de bekende anijssnoepjes uit Flavigny produceert.
We hebben er een namiddag rondgelopen en een paar leuke foto’s genomen.

26 tot 30 augustus 2022
Viviers

Als we uit de Bourgogne streek vertrekken plannen we nog een fiets- en geocachetrip langs de Rhône. Onze eerste halte is Viviers. We staan er op Aire de Camping Car Park Viviers, goed gelegen en niet te ver uit het centrum. We kennen Viviers helemaal niet en hebben deze plek gekozen omdat er een camperplaats was en omdat ze interessant was voor de fietstrip die we willen doen. Maar als we Viviers binnen rijden zien we al direct dat naast de prachtige natuur aan de Rhône rivier ook het stadje veel moois te bieden heeft. . Als we het oude centrum gaan verkennen vallen we van de ene waw in de andere.  Het stadscentrum bevat  heel veel historische monumenten waarvan de kathedraal St Vincent éen van de hoogtepunten is. De kleine met kasseien geplaveide straatjes worden in vele delen van het centrum verbonden door trappen en achter elke hoek ontdek je opnieuw authentieke sceneries uit de vroegere jaren. Op  l’Esplanade de Chateauvieux heb je een adembenemend zicht op Viviers, de Rhône en de wijde omgeving. Het is al even geleden dat we nog zo onder de indruk waren. Blij dat we hier gestopt zijn.
We maken ook een leuke fietstocht langs de Rhône en genieten van de imposante rotsformaties.
Op het toeristenbureau raadt de madame ons aan om ook eens naar St Montan te fietsen. Het ligt op 14 km van Viviers en is met de fiets heel goed te doen. Als we aankomen in het oude dorpsgedeelte lopen we weer rond met veel oh’s en ah’s maar we zijn het meeste onder de indruk als een oudere man van het dorp ons vertelt wat er de laatste 50 jaar gebeurd is. Het kasteel met omliggende woningen was namelijk compleet in verval en omringd door bomen en onkruid (een beetje het kasteel van Doornoosje zeg maar). In 1970 richt Abt Arnaud de vereniging ‘L’Association des “Amis de Saint-Montan” op. Hij wil het kasteel en de omliggende huizen helemaal opnieuw renoveren zoals het er origineel uitzag. Geen gemakkelijke opgave en de man zelf heeft het allemaal niet meer meegemaakt. Hij stierf in 1971 maar zijn ideeën zijn wel verder uitgewerkt en in de 50 daaropvolgende jaren hebben meer dan 10000 vrijwilligers (vooral scouts) meegewerkt aan de restauratie. Ik kan iedereen aanraden om, als je in de buurt bent, dit mooie dorp te bezoeken.
Als laatste zijn we ook nog even gaan rondkijken in Châteauneuf du Rhône. Na de twee ontdekkingen van Viviers en St Montan was dit iets minder, maar toch ook een kort bezoekje waard.
Onze volgende bestemming is weer iets zuidelijker en gaat richting Fabrègues, iets onder Montpelier.

Foto's Viviers

Foto's St Montan

Foto's Châteauneuf du Rhône

30 augustus tot 2 september 2022
Fabrègues

Met de mooie sceneries van Viviers en St Montan nog in ons hoofd trekken we verder richting zuiden en stoppen we in Fabrègues op Camping Le Botanic. We hebben hier ook weer maar één doel en dat is geocachen.  Maar wie weet, misschien heeft ook deze streek meer te bieden . . .
De eigenlijk veel te dure camping (gelukkig hebben we ACSI)  kan ons niet echt overtuigen. Op de website ziet het er heel netjes uit maar in het echt is het allemaal wat triestiger en slordiger. Het was helaas de enige camping in de buurt van  onze geocaching toer dus hadden we niet echt veel alternatief. Het is bovendien verschrikkelijk heet en de eerste namiddag doen we niet veel meer dan een plons in het kleine zwembad en daarna in onze stoeltjes aan de camper zo weinig mogelijk bewegen.
De ochtend daarna vertrekken we heel vroeg met de fiets om toch nog van enige ‘koelte’ te kunnen genieten. We stoppen even in het eerstvolgende dorp Cournonterral om er iets te drinken op een typisch Frans pleintje. Café de la Mairie (aan de overkant van het gemeentehuis, hoe kan het ook anders met zo’n naam) en het terras gevuld met mannen van alle leeftijden die gezellig zitten te drinken en babbelen. Twee kraampjes met groenten, charcuterie en kaas vullen de rest van het kleine plein. In de namiddag wordt het weeral te warm om te fietsen en we rijden terug naar de camping. We gaan op die manier ons geocache-doel niet bereiken, maar we vinden het beiden echt onaangenaam warm om ook maar iets uit te voeren.
Ook de volgende dag heeft een gelijksoortig scenario en dan moeten we sowieso vertrekken want het weer slaat om (ook weer niet goed). Ze voorspellen onweer en de eerstvolgende week regen, regen en nog eens regen. We besluiten daarmee om onze Frankrijk trip hier te stoppen en de grens over te steken naar Spanje.