Always on the Road

België 2023

24 tot 29 januari 2023
10 tot 11 februari 2023
22 tot 25 februari 2023
Antwerpen

Antwerpen is een vaste stek waar we elk jaar een aantal keer passeren. Ik ben er geboren en heb er gewoond tot mijn 41ste en het blijft gewoon leuk om, naast familie en vrienden te bezoeken, te gaan genieten in deze mooie stad. Ik ken er haast elke straat, ik ken vele leuke plekjes een heel veel goede adresjes om lekker te eten. En niettegenstaande de stad constant verandert en je soms sommige straten bijna iet meer herkent blijft het na 20 jaar nog altijd heel trouw aanvoelen. Ik ben er altijd direct thuis 🙂
Hotels zijn duur en daarom gebruiken we ook de camper meer en meer om in Antwerpen te vertoeven. Helaas zijn de overnachtingsplaatsen niet ideaal. Meestal staan we op Vogelzang achter de Expo. Het was ooit een camping maar is nu verworden tot een triestige camperplaats. De receptie wordt verzorgd door vrijwilligers die in ruil voor deze taak in hun eigen camper gratis op het terrein mogen verblijven. Sommigen zijn vriendelijk en pogen er het beste van te maken, anderen zijn het echt niet waard dat ze deze taak tot zich nemen. Het is een terrein met vele mogelijkheden maar er wordt al jaren niets meer gedaan omdat de stad blijkbaar niet wil investeren in een mooie camerplek. Het zou nochtans met niet al te veel middelen perfect mogelijk zijn om hier iets prachtigs te maken. Een voordeel is natuurlijk dat je om de hoek direct trams en bussen hebt naar het stadscentrum en dat deze plaats het hele jaar door geopend is. Prijzen in het hoogseizoen zijn vanaf 2023 Euro 20 per nacht en dat is veel als je weet dat er geen sanitair is, je elektriciteit apart dient te betalen (als je een paal vindt waar stroom beschikbaar is) en ook water wordt extra aangerekend.
Een alternatief is de City Camping op Linkeroever maar deze is nog een pak duurder. Je hebt hier wel sanitaire gebouwen maar grote luxe is het niet. Bovendien is het terrein erg drassig en als het regent is de kans groot dat je komt vastzitten in de modder. Citycamping is bovendien niet het hele jaar geopend (alsof je in de winter niet leuk in Antwerpen kan rondkuieren) en in de zomer zijn ze dikwijls volgeboekt.
Er is echt nood aan een mooie camperplek maar er is nog werk aan de winkel. Hopelijk zal de stad Antwerpen ooit beseffen dat ze enkel maar voordeel zal halen als ze zoiets aanbieden.

2 tot 3 maart 2023
Couvin

Als we op 1 maart vertrekken naar Frankrijk voor onze 4 maanden Frankrijk en Spanje krijgen we onderweg in Frankrijk een probleem met de zekering van de koelkast. We bellen onze elektro-technieker en die raadt ons toch aan (als we dat willen want we zijn toch al een flink eind opgeschoten) om even langs te komen. We draaien direct om en rijden terug richting België. Het is wat ver om in éen keer te doen en we beslissen om te blijven staan in Couvin. Bij Brasserie des Fagnes mag je gratis overnachten als je bij hen ook eet. Dat laten we geen twee keer zeggen. We parkeren ons op hun zeer ruime parking (zonder voorziening) en gaan gezellig dineren in hun Brasserie.

3 tot 4 maart 2023
Herbeumont

In Wommelgem bij onze vaste Elektro specialisten is onze zekering vervangen door een beter systeem en alles nagekeken. We mogen terug vertrekken en rijden onmiddellijk terug richting Frankrijk. We blijven echter nog een nachtje slapen op Belgische bodem want we zijn moe en willen niet te veel kilometers ineens doen. We stoppen in Herbeumont waar de Franse groep Camping Car Park een camperplaats heeft. Het is voorlopig hun enige in België maar ik kan alleen maar hopen dat er ooit nog bijkomen. Ik ben fan van hun systeem. Via de app kan je zien hoeveel plaatsen er nog zijn (je hoeft dus niet te bellen en je hoeft er ook niet tevergeefs naartoe te rijden) Met je vooraf aangekochte kaart met krediet op wordt de barrière geopend en je wordt gefactureerd naargelang het aantal nachten je blijft. 

14 tot 17 juli 2023
Antwerpen

Na onze grote reis doorheen Frankrijk en Spanje staat na onze thuiskomst ook weer Antwerpen op het programma om familie en vrienden te bezoeken. We installeren ons op Vogelzang waar, niettegenstaande het hoogseizoen is,altijd plaats is. Bij navraag of Citycamping nog plaatsen had was het antwoord negatief.

23 tot 24 juli 2023
Pelt

We moeten onze camper binnenbrengen voor onderhoud en waterdichtheidscontrole. Dat werd voordien altijd gedaan door onze dealer maar omdat we daar absoluut niet meer willen gaan (zie ons blog ‘Hocus pocus camper, al is dit maar een deel van de story) zijn we op zoek gegaan naar een vervanger. Dat hebben we gevonden bij Rotec in Pelt. Heel goede kritieken door camperaars en ik heb ze gebeld met de vraag of zij ook ons als klant wilden nemen.
Aangezien we van redelijk ver komen en niet graag heel vroeg vertrekken hebben we een plaats gereserveerd voor de camper de avond voordien. Op slechts enkele kilometers van Rotec ligt Susberg. Deze heeft een B&B maar achter het huis ook plaats voor 6 campers. Heel netjes met proper sanitair en je kan zelfs, indien je dat wenst, gebruik maken van het mooie zwembad van de B&B.
Als we zondagavond aankomen bij Susberg is het pijpestelen aan ‘t regenen en dat weerhoudt ons om de buurt een beetje te verkennen maar de camperplaats bevalt ons wel. En het is een handige verbinding met Rotec.

24 tot 28 juli 2023
Antwerpen

Na onze 4 maanden reizen doorheen Frankrijk en Spanje hebben we ook nog wat dingen gemerkt die we willen finetunen ivm onze combilader. Als we aan de stroom hangen krijgt dat ding constant stroom (ook al is dat in principe niet nodig, want de zonnepanelen doen ook hun werk). Door het opwarmen van die combi wordt heel dikwijls de ventilator gestart en dat houdt mij s nachts wakker. De combilader staat namelijk niet ver van ons bed af 🙂
We hebben nu een configuratie gevraagd dat we deze combi handmatig kunnen afzetten ook al hangen we aan de stroom.
Daarom gaan we nog een paar dagen naar Antwerpen en we maken ook nog een extra tussenstop in Eeklo waar we bij Van Meenen een vaste LPG fles laten installeren. Tot nu toe hadden we een gewone fles gas die je in het buitenland niet kan inwisselen. Bij LPG heb je dat probleem niet meer. Je laat dat eenmalig installeren, je koopt er 4 internationale nippels bij, en je kan ‘bijna’ overal LPG tanken en dus altijd gas aan boord voor de ijskast of koken. Warm water en verwarming hebben we gelukkig op diesel en/of stroom. We gebruiken dus niet zo heel veel gas maar als we een paar dagen vrij staan gaat er toch veel naar de ijskast.
Na een weekje België kunnen we dus weer verder met een geupgrade camper. Alles in orde voor onze volgende reis behalve nog motorisch onderhoud maar dat is gepland in Duitsland.

20 tot 22 augustus 2023
Pelt

Omdat we zo tevreden waren van Rotec die het onderhoud hebben gedaan van onze camper opbouw besluiten we om ook het motorisch gedeelte door hen te laten verzorgen. De meeste camperdealers doen dat niet en dan moet je dus apart naar een dealer voor opbouw en naar een andere garagist voor motorisch gedeelte. Rotec doet het allemaal. En ze doen dat perfect ! Heel tevreden van. We logeren terug bij Susberg en gaan ook een beetje met de fiets de buurt verkennen. Leuke streek hier en als ze zeggen dat Limburg een fietsparadijs is, dan is dat helemaal waar. Gewoon zalig om hier te fietsen.

22 tot 25 augustus 2023
Antwerpen

We staan weer terug in Antwerpen op Vogelzang en normaal gezien had het nu tot eind van het jaar de laatste keer moeten zijn. Bedoeling was om afscheid te nemen van mijn ouders omdat we ze toch weer een hele tijd niet meer zouden zien, nog even de stad in om wat inkopen te doen en dan daags nadien vertrekken voor een reis van ongeveer 3 1/2 maand. Helaas heeft een foute dal op het voetpad aan de Groenplaats onze plannen flink gedwarsboomd. Suzette is gestruikeld over zo’n scheef liggende dal met als gevolg een gebroken pols. Na de pijn en het verdict op spoed in St Vincentius Antwerpen kwam de teleurstelling. Onze geplande reis gaat niet door, maar we willen ook niet thuisblijven. Het plan is om volgende week terug te komen voor een definitieve gips en dan een reisje te maken van ongeveer 4 weken richting Normandië. Dat is niet te ver want binnen 4 weken mag de gips eraf en dat willen we laten doen door de behandelde arts in Antwerpen.  Daarna vertrekken we misschien alsnog naar Spanje maar we willen niet te ver vooruit plannen. Eerst die pols laten genezen en rustig reizen en vooral genieten. Fietsen zit er de eerste maanden niet in maar te voet kan ook heel veel. Kwestie van een beetje omdenken maar dat gaat wel lukken.

28 tot 29 augustus 2023
Durbuy

We zijn heel even thuis geweest om wat te bekomen van de val van Suzette met gebroken pols als gevolg. We hebben alles nog even overlopen en we blijven bij onze beslissing om toch nog te reizen, zij het op een andere manier.
Alvorens we terug naar Antwerpen rijden voor de definitieve gips stoppen we in Durbuy. We kwamen er jaren geleden heel regelmatig maar sinds de Coucke overname zijn we er niet zo veel meer geweest. Het moet gezegd  : Er is veel veranderd. Durbuy is Durbuy niet meer, al heeft het natuurlijk nog wel iets van zijn charme bewaard. We staan op de vernieuwde camperplek Le Vedeur, op wandelafstand van het centrum. Het is vrij lang dicht geweest wegens overstroming van de Ourthe maar sinds juli 2023 is het terug geopend. Het kan nog beter qua infrastructuur maar ze zijn nog bezig met de werken.
Eén nachtje Durbuy is voldoende want in het centrum zelf ben je op éen namiddag helemaal rond. De streek om te wandelen rond Durbuy is prachtig maar we hebben in het verleden hier alles afgewandeld. Bye Bye Durbuy en morgen richting Antwerpen.

29 tot 31 augustus 2023
Antwerpen

We stoppen nog twee nachtjes op Vogelzang want we hebben terug een afspraak bij de Orthopedische dienst in St Vincentius. De pols wordt bekeken en in een vaste gips gelegd voor 4 weken. Afspraak terug bij hen op de dienst op 27 september. Dat wil zeggen dat we vanaf morgen tot 27 september kunnen reizen in Normandië. Morgen zijn we eindelijk weg. Welke dorpjes we gaan bezoeken weten we nog niet exact. We go with the flow 🙂

23 tot 25 september 2023
De Panne

Na onze korte rondreis in Normandië rijden we terug richting België voor controle gebroken pols bij de dokter in Antwerpen. We stoppen in De Panne. Eigenlijk wilden we nog een dagje langer in Honfleur blijven maar het weer was daar zo verschrikkelijk slecht dat we  beslisten om toch al richting Belgenland te rijden. We hebben spontaan De Panne gekozen. Terechtgekomen op camping Kindervreugde en dat hebben we ons niet beklaagd. De camping heeft geen grote luxe maar het is er supergezellig staan en de uitbaters zijn de meest vriendelijke mensen die we op een camping al hebben tegengekomen. Ze werken in dienstverband voor een eigenaar maar ze doen dit met hart en ziel en dat raakt me. Het is vandaag de dag niet meer evident om in zo’n vriendelijkheid ontvangen te worden.
We maken van de gelegenheid gebruik om onze was te doen en we wandelen naar de eindhalte van de kusttram die op 1250 meter van de camping ligt. We kuieren wat rond in De Panne en eigenlijk is het best leuk.  Ik ben nooit een grote Belgische kust fan geweest (vraag me niet waarom, is gewoon een gevoel), maar voor 1 of 2 dagen is dit eigenlijk wel best ok.
Maandagochtend vertrekken we richting Antwerpen en hopelijk is het dan richting Spanje. We moeten nog even afwachten of we goed nieuws krijgen in het ziekenhuis. We beginnen alvast te duimen 🙂