Lockdown weegt zwaar

konen_b (9)

't is goed geweest . . .

We zijn half februari en sinds oktober staat onze camper in rustmodus voor de deur. Van de Duitse overheid mogen we niet reizen in eigen land, noch in het buitenland : ‘Keine touristische Übernachtungen’. Duitsland heeft sinds september al bijna de hele wereld als verboden gebied gebombardeerd en het RKI houdt geen rekening met landen die het ondertussen beter doen. Voor Duitsland blijft het allemaal ‘rot und verboten’ !
In België is het iets anders maar in mijn ogen wel redelijker. Mijn landgenoten mogen namelijk nog wel reizen in binnenland.  Belgische camperaars kunnen gerust gaan overnachten aan de kust of in de Ardennen en ze kunnen genieten van een afhaalsysteem of een leverservice op parkings van restaurants. Subliem systeem en 100 % veilig.
Wat mis ik mijn land op zo’n momenten. Alhoewel ik ook een tikje boos ben. Want België heeft sinds kort zijn grenzen gesloten en dat wil zeggen dat ik als Belg, wonende in het buitenland, ook niet meer welkom ben. Als ik de grens wil oversteken naar mijn geboorteland word ik aanzien als een halve crimineel die in een rugzak een ton covid-19 virussen meedraagt. Erg vind ik dat. Sinds maart 2020 volg ik de regels tot in de puntjes en ik zou er niets op tegen hebben om een negatieve test voor te leggen maar neen…je kan momenteel enkel in het land binnen met een geldige reden. Mijn hoogbejaarde ouders gaan opzoeken mag dus niet want er is geen urgentie. Ze moeten eigenlijk eerst bijna of helemaal dood zijn en dan mag ik even tot ginder rijden. Dat ze op 87 en 89 jarige leeftijd misschien gewoon behoefte hebben om hun dochter te zien,  daar staan de Belgische ministers niet bij stil. Mensonterend is dit. Ik heb ze al moeten missen met Kerstmis want ook toen waren we niet welkom. Gezinnen met twee (mijn ouders dus) mochten slechts 1 persoon uitnodigen voor het jaarlijkse kerstdiner. Blijven dan ondertussen hun kleindochter en schoondochter in de auto zitten ? Of onderaan de trap van het appartementsblok ? Dit is de eerste Kerst van zolang ik mij kan herinneren die ik niet bij mijn ouders gevierd heb en voor mijn dochter was het de eerste keer in haar jong leven dat ze bomma en bompa niet heeft gezien tijdens de feestdagen. We zijn niet de enigen, dat weten we ook wel en het is voor iedereen zwaar geweest en nog steeds. Maar als ik dan zie dat sommige mensen het blijven verknoeien door vooral de regels te overtreden dan komt de rebel in mij naar boven. Want ik ben heel erg voor regeltjes als we daarmee het virus kunnen klein krijgen. Maar ik ben wel tegen de niet consequente aanpak en het compleet gemis aan Europees beleid. Elk land huppelt maar wat aan.  Zo kan ik al twee maanden terug naar de kapper terwijl de Belgen dat niet mogen want een kappersbeurt is op Belgisch grondgebied levensbedreigend. Raar toch ? Restaurants blijven in de omliggende landen wel allemaal dicht. De horeca gaat kapot en volgens mij liggen de broeihaarden niet in de restaurants. Waarom restaurants niet openen met strenge controles ? Alles volgens de regels ? Proficiat, U krijgt een bonus van de staat. In overtreding met de regels ? Het spijt ons, u moet uw deuren sluiten. Beloon mensen die het goed doen, dat motiveert. Nu gebeurt er niks en vele zelfstandigen zinken verder en verder weg in een diepe financiële put.
En dan is er nu de vaccinstrategie waarvan ik nog altijd niet goed weet wat ik hierover moet denken. Als risicopatiënt sta ik wel open voor een vaccin, maar dan wel eentje dat voldoende garantie geeft op bescherming. En hoe lang zijn we dan beschermd ? En hoe zit het met de bijwerkingen ? Ik ga er hier niet over uitweiden, het moet een geocachers- en camper blog blijven…en er zijn al genoeg mediakanalen waar dit onderwerp elke dag aan bod komt. Feit is natuurlijk dat we er elke dag mee geconfronteerd worden en dat er serieus wordt gesnoeid in onze vrijheid. Dus moet ik af en toe wat stoom afblazen en een beetje zagen. Morgen is het weer beter…dan is mijn glas halfvol in plaats van halfleeg 🙂

2 reacties

 1. Nog eventjes geduld en dan kunnen jullie weer reizen. Wens jullie succes met jullie nieuwkomer..geduld is de grootste deugd! Nog vele veilige kilometers..groetjes

  1. Dankjewel 🙂
   Ja hé, we blijven positief.
   Voor jullie ook nog veel reisplezier en misschien tot ergens onderweg 🙂
   Groetjes,
   Solange

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een nieuwe camper ?

Opendeurdagen maken toch wat nieuwsgierig . . . Op 17 oktober 2020 rijden we naar Antwerpen want Suzette verjaart en ik wil haar verrassen met

Read More »