De camper en kinderziektes . . . en zo . . .

010b-blanes lloret (27)

Wat een jaar, wat een vrijheid . . .

Ons eerste jaar met de camper zit erop en wat een jaar, wat een vrijheid en wat hebben we genoten. Superlatieven schieten te kort en het was nog beter en mooier dan wat we hadden kunnen dromen. We waren met onze camper een paar keer in Nederland, vervolgens in Frankrijk en daarna in Spanje. Elke trip had z’n charmes en je kan onze reisverslagen lezen in de rubriek camperreizen.
Maar naast de prachtige reizen hebben we helaas/natuurlijk (of is dit niet zo natuurlijk ?) ook wat probleempjes gehad met de camper zelf. En die willen we hier graag even bespreken.

Kinderziektes en vanalles en nog wat . . .

Als je een camper koopt krijg je twee jaar garantie en gelukkig maar. Want als je buiten rijdt bij de dealer sta je er niet bij stil, maar er kan van alles fout gaan met zo’n huis op wielen.
Bij ons begon het eigenlijk al bij de aflevering op dag 1.
Zoals we in ons blog-artikel ‘Onze camper, hij is er‘ al schreven zat het bij de dealer al een beetje scheef. We hadden gekozen voor een Chausson dealer zo dicht mogelijk bij huis (ook al was dat nog 180 km) en voor de papieren leek het ons ook eenvoudiger om in Duitsland te blijven. Alles in één land, alles onder één dak. Maar de vrouw die verantwoordelijk was voor de verkoop EN de communicatie EN de opvolging was niet echt iemand die je verwacht in een bedrijf dat campers verkoopt. Een showroom hebben ze ook niet en een ontvangstruimte voor hun klanten is quasi onbestaande. Het gaat om een piepkleine ruimte (met één klant is het al goed gevuld) die gescheiden is door een soort toog. Daarachter 3 bureaus en 3 ongeïnteresseerde gezichten. Het klinkt erg klantonvriendelijk maar zo is het ook. Even met de verkoper aan tafel zitten met een kop koffie is er niet bij (ook geen plaats voor trouwens).  Het verkooppraatje hebben ze bij ons niet moeten doen want wij hadden onze camper gekozen op de Messe in Frankfurt en waren al overtuigd toen we bij hen binnenstapten. Van hun dienst na verkoop wilden we uiteraard wel genieten maar het leek alsof het allemaal een beetje tegen hun zin was. De vrouw die verantwoordelijk was voor ons dossier werkt ondertussen niet meer voor het bedrijf en de nieuwe verantwoordelijke is ‘iets’ klantvriendelijker. Maar goed, bij aanvang van ons camper-avontuur zaten we dus opgescheept met de dame . . .

De foutjes die we niet verwacht hadden...

1. De luifel

De luifel werd door de dealer geplaatst en de afwerking vonden wij niet echt passen bij een nieuwe camper … Op onze vraag waarom dat zo ‘lelijk’ werd gedaan kregen we gewoon als antwoord … “dat is zo … We hebben de luifel iets langer gemaakt om over de deur te komen…en dat stuk hebben we dan opgevuld met styrofoam…”
Nou, mooi vonden we het niet … Dat de luifel iets langer was en daarom op een stang gemonteerd was, tot daar aan toe, maar de afwerking van dat stukje styrofoam was echt vies. Toch bleef de  ‘dame’ volhouden dat het echt niet anders kon.  Noem het naïef van ons, maar we hadden in die korte uitleg die we kregen bij afhaling al zoveel aan ons hoofd, dat we er niet verder op ingingen en ik was van plan om het thuis van dichterbij te bekijken. 

Foto’s 1 en 2 ‘voor’ … Foto 3 ‘na’

Enkele weken later hadden we een afspraak bij hen omdat we in de garage een aantal fixeerpunten wilden om onze fietsen beter te stallen. Bij aankomst zijn we weer begonnen over die luifel . . . dat we het echt niet mooi vonden en dat we dat bij andere campers niet zo afgewerkt zagen . . .  En ik haalde ook aan dat ik dagen ben bezig geweest om overal op de camper de overtollige siliconen te verwijderen . . . waar je toch verwacht dat een nieuwe ‘netjes’ wordt afgeleverd . . .
Weer dezelfde antwoorden van onze ‘dame’ en ditmaal zelfs nog met een super klantvriendelijk extraatje (wat nog maar eens aantoont dat die vrouw echt niet bekwaam was om campers te verkopen) : Ze voegde er fijntjes aan toe : “Jullie hebben een camper uit de middenklasse . . . Er zijn er duurdere en er zijn er goedkopere . . . maar in de middenklasse is dat volkomen normaal” . . . Jawadde !?!?! Je betaalt een pak geld voor een nieuwe camper, maar hij zit niet in de  rolls royce categorie, en daarom moet je maar genoegen nemen met zo’n vieze afwerking.
De eigenares van het bedrijf  was niet aanwezig . . . weinig nut dus om in discussie te gaan. We zijn weer naar huis gereden maar ik heb toen wel foto’s geplaatst op een camperforum en de mening gevraagd van de mensen aldaar. Te verwachten : schokkende commentaren 🙂
Luifelverhaal wordt vervolgd bij de reparatie van ons panorama dak.

2. Panorama dak

Ondertussen hadden we tijdens een weekend-trip water binnen gekregen via het panoramadak … De camper moest dus weer naar Baesweiler om dit te repareren. Blij waren we er niet mee . . . een nieuwe wagen maar wel eentje die niet waterdicht blijkt te zijn 🙁
We hebben de camper een nacht laten staan zodat ze konden repareren en waterdichtheid testen en de volgende dag weer naar huis met de mededeling dat het opgelost is . . .

De eigenares krijgen we weer niet te zien dus ons luifelverhaal wordt even ‘on hold’ gezet. We rijden naar huis met het herstelde panorama dak en ‘s avonds hebben we ‘gelukkig’ een zwaar onweer. Na een uur hevige regenval ga ik kijken in de camper en wat blijkt ? Het is nog erger dan daarvoor . . . ik ben toen even in een zware colère geschoten en dan een boze mail gestuurd naar de eigenares van de zaak. Een boze mail in de Duitse taal . . . niet gemakkelijk, maar het is wel gelukt. En dat het doeltreffend was is gebleken . . . want eindelijk kregen we antwoord van de bazin herself.
We mochten terug naar Baesweiler komen waar het panorama dak niet hersteld zou worden maar volledig vervangen (want blijkbaar was dit een common probleem . . . het is mij dus nog steeds een raadsel waarom ze dan niet ineens vervangen hebben), de luifel werd verwijderd, opnieuw bevestigd en netjes afgewerkt en ik kreeg (op mijn aanvraag weliswaar) een vol getankte auto mee zodat ik niet met eigen vervoer over en weer moest rijden. En Madame de bazin had toegegeven dat de luifel niet zo mooi en proper was afgewerkt. Eindelijk !
Wat betreft deze twee eerste punten was dus uiteindelijk alles opgelost . . .

3. Diverse kleine mankementjes

– Terwijl we onderweg waren met de camper bemerkten we altijd wel ‘iets’ dat niet in orde was. Zo was tijdens een rit de douchewand losgekomen. Gelukkig voor de rest geen schade rondom maar goed, zou niet mogen….Vooral omdat we die douchewand nog niet gebruikt hadden,  zelfs nog niet aangeraakt. We hadden al wel begrepen en ook gelezen ondertussen dat Chausson soms al wel eens nonchalant omspringt met het ‘fijne afwerken’. Maar wij reisden met z’n tweetjes, geen kinderen, geen huisdieren en we gingen uiterst voorzichtig om met de meubels. Geen getrek en geen gesleur aan kastjes en deuren maar toch werden we af en toe geconfronteerd met ‘gebreken’.  Veel google avonden en ervaringen lezen van andere camperaars leerden ons dat het veel voorkomt . . . bij de ene waarschijnlijk al wat meer dan bij de andere.
– Tussen de zetels van de cabine is een zwarte afdekplaat gemonteerd. Deze zit normaal met drie vijzen vast. Bij ons slechts met twee, waardoor die constant wiebelde als je daar over stapte. Bij een nazicht hebben ze daar een derde vijs bijgestoken maar het wiebelen stopte niet. Ik heb dan zelf heel die plaat eraf gehaald en wat bleek…Die derde vijs zat nergens in … Gewoon in het luchtledige… Bij een volgend nazicht heb ik gevraagd of het houten blokje dat onder de plaat zat iets kon uitgebreid worden zodat ook die vijs steun had. Kras dat ze dat de eerste keer niet gezien hebben.
– De glazen plaat van ons kookvuur rammelde als gek. We hadden er zelf al een handdoek tussen gestoken om dat enigszins tegen te houden. Is bijgesteld geweest door de technieker.
– Onze camper werd na een reparatie altijd vuil afgegeven. Voetstappen in de camper, vingerafdrukken, restanten van werkgerief (boorsel bijvoorbeeld). Ook daar hebben we voor geschreven en gemopperd en vanaf dan werd de camper netjes afgeleverd. Ik vraag mij af waarom dat niet altijd zo kan. Een mens moet daar blijkbaar eerst reclameren 🙁
– Toen onze camper in de koudere maanden voor de deur stond wilde de dieselverwarming niet meer starten. Eerst zelf gezocht of we geen oorzaak konden vinden, de error codes nagekeken in de handleiding maar we kregen hem niet aan de praat. Truma is toen bij ons aan de deur geweest om het euvel te repareren. Het kabeltje dat onder de camper zit wat de diesel naar de verwarmer moet brengen zat niet vast genoeg waardoor de diesel op de grond lekte. Snel gerepareerd en niets hoeven te betalen omdat onze dealer een mail had gestuurd naar Truma dat zij instonden voor de reparatie. Dit was een mooie service.
– De vaste twinbedden kan je langs 1 zijde naar boven tillen. Ze blijven dan in die positie staan tot je ze weer naar beneden duwt…maar bij éen bed lukte dat niet meer. Uiteraard is slapen in die positie redelijk onmogelijk (lol) dus hebben we die hele stang losgemaakt waarna het bed terug kon zakken. Is ook gerepareerd door de dealer.
– De centrale vergrendeling van de camperdeur werkte niet meer. Gelukkig konden we deze nog met de sleutel sluiten tot we nog maar eens naar de dealer reden voor reparatie.
– Aan de buitenzijde van de camper zat de kunststof-kap boven het wiel aan éen zijde niet helemaal vast. Toen ik onder de camper ging liggen bleek dat er aan die zijde inderdaad ook een vijs tekort was. Werd ook aangepast bij een bezoek aan de dealer.
– Tijdens onze laatste grote reis merkte ik water in het kastje naast het tv-ophangsysteem. Hier komt de verbinding uit vanop het dak waar de stekkerdoos staat voor eventueel een zonnepaneel op aan te sluiten. Bleek dus niet goed gekit. Raar…camper was 3 maanden daarvoor binnen geweest voor waterdichtheidstest. Tijdens onze reis hebben we dit voorlopig afgeplakt met ducktape. Werd later gerepareerd door de dealer.

 

Foto’s 1 en 2 : douchewand … Foto’s 4 en 5 : stekkerdoos dak

4. Zijwanden camper

Bij afhaling van onze nieuwe camper hadden we al gemerkt dan 1 zijwand (overgang van de cabine naar de camper aan de buitenkant) een kleine barst vertoonde. We hebben dan toen gemeld en gevraagd om dit op te volgen indien dat zou verergeren. Uiteraard is dat verergerd met het rijden en na een tijdje hadden de twee kanten barsten. Weer wat gegoogled en ook dit bleek een veel voorkomend probleem te zijn bij Chausson . . . Beide kanten zijn door de dealer vervangen.

Was dit alles ? Neen, waarschijnlijk niet, maar we hebben ook niet elk detail genoteerd. Feit is dat we op  korte tijd veel geleerd hebben en vooral te weten zijn gekomen dat een camper veel meer kinderziektes heeft dan een gewone wagen. Het is dan ook een rijdend huis  dat constant beweegt, maar goed . . . soms hebben we de indruk dat ze in de fabriek rapper en nonchalanter te werk gaan en dat alles wat minder perfect ineengeflanst wordt. Stijgende aanvraag en productiekosten zo laag mogelijk willen houden zal zeker meespelen. Het zou niet mogen maar het is niet anders. Ook met duurdere merken komt dit voor. Weliswaar misschien minder, maar ze ontkomen ook niet aan de kinderziektes. Maar al bij al zijn we content met ons ‘bakske’. Hij brengt ons overal waar we willen, hij paste in ons budget en we vinden het interieur van Chausson heel mooi van design wat ook niet onbelangrijk is. En kleine technische mankementjes onderweg ? Google en YouTube zijn onze beste vrienden on the road 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een nieuwe camper ?

Opendeurdagen maken toch wat nieuwsgierig . . . Op 17 oktober 2020 rijden we naar Antwerpen want Suzette verjaart en ik wil haar verrassen met

Read More »